Avocatul Poporului: Cristian Borcea făcea sport în penitenciar cu o bicicletă fitness și primea vizite și pachete peste program

Avocatul Poporului: Cristian Borcea făcea sport în penitenciar cu o bicicletă fitness și primea vizite și pachete peste program

Un raport al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) trimis Avocatului Poporului confirmă existența mai multor nereguli la Penitenciarul Poarta Albă în legătură cu regimul de detenție de care a beneficiat Cristian Borcea, printre care faptul că acesta primea pachete și vizite în afara orelor de program, folosea un aparat fitness de tip bicicletă și a vorbit la telefon folosind cardul altui deținut.

Potrivit unui comunicat remis joi, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a demarat investigații în legătură cu un articol publicat de cotidianul Adevărul, în care se preciza că o anchetă penală se află în derulare la Penitenciarul Poarta Albă, după ce un raport al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) a dezvăluit cum gardienii i-au devenit "slugi personale" lui Cristian Borcea.

În urma investigației, ANP a transmis Avocatului Poporului deficiențele constatate și actele normative încălcate cu privire la regimul de detenție în cazul lui Cristian Borcea.

Astfel, s-a constatat că Borcea a efectuat convorbiri telefonice în timpul programului de muncă, în timpul activității de apel, după ora de stingere (ora 22,00), și s-a folosit de cardul altui deținut. În acest caz, nu au fost respectate prevederile art.118 din OMJ nr. 1676/2010, referitoare la desfășurarea unor activități în timpul activității de apel și a activităților de după ora 22,00.

Cu privire la exercitarea dreptului la vizită, cumpărături și pachet, s-a constatat că întrevederea lui Borcea cu apărătorii s-a efectuat de obicei în timpul săptămânii (atât în timpul, cât și în afara programului de lucru al deținutului), în sectorul de vizită. De asemenea, el a fost prezentat zilnic sau chiar de 2-3 ori pe zi, a primit pachete de la avocat, fără ca acestea să fie consemnate în fișa de vizită, iar în zilele de duminică Borcea a beneficiat de vizite după ora 16,00, deși intervalul orar este 11,00 — 14,30.

Și în acest caz nu au fost respectate prevederile art. 5 din OMJ nr. 2714/2008, coroborat cu prevederile Anexei nr.18 din OMJ nr. 1676/2010, în sensul că modalitatea de acordare a vizitei cu apărătorul nu s-a realizat în conformitate cu aceste reglementări; nu s-au operat în fișele de vizită pachetele primite de către deținut, iar acordarea dreptului la vizită s-a efectuat în afara intervalelor orare aprobate de conducerea penitenciarului. În plus, nu s-au respectat prevederile din OMJ nr. 2714/2008 privind cantitatea maximă de alimente pe care le poate primi un deținut în cursul unei luni calendaristice.

Cercetările au evidențiat faptul că în interiorul Penitenciarului Poarta Albă există un aparat fitness tip bicicletă, care aparține lui Cristian Borcea, care a fost primit în data de 7 noiembrie 2014, în baza cererii nr. II 642/07.11.2014. Nu a fost identificat însă un aparat de tip bandă de alergare.

Cu privire la introducerea în unitate, prin postul de control nr. 2, gestionat de Penitenciarul Poarta Albă, a aparatului fitness stepper cardio, s-a constatat că șeful postului de control a permis accesul acestuia în sectorul de deținere cu acordul directoarei penitenciarului, iar bicicleta a fost urcată în clubul din secția E3 de câțiva deținuți. Nu s-a stabilit însă cine a adus respectivul aparat, întrucât nu a fost întocmit niciun document în acest sens, deoarece la acea dată Borcea nu a fost vizitat de către aparținători.

Din verificări a rezultat că respectivul aparat era folosit și de către deținuții care participă la activitățile sportive organizate la nivelul unității.

Potrivit Avocatului Poporului, în acest ultim caz, deficiențele constau în nerespectarea prevederilor art. 68 din OMJ nr. 1316/2012 privind folosirea autoturismelor din dotare în alte scopuri decât cele prevăzute de legislația specifică; nerespectarea art.11 din Legea nr. 82/1991, respectiv este interzisă deținerea de bunuri fără a fi înregistrate în evidența contabilă; exercitarea în timpul programului de lucru, de către șef serviciu siguranță și regim, șef tură, agent-tehnician constructor și gospodar, a altor activități decât cele prevăzute în fișa postului; nu au fost respectate în totalitate prevederile art.29 din OMJ nr. 429/C/125/07.02.2012 și a ghidurilor interne și internaționale de specialitate, care prevăd că recuperarea unui bolnav cardiovascular prin exerciții fizice se face de către personal specializat, cu abilități cognitive și practice exersate pe o perioadă mai lungă de timp.

Avocatul Poporului arată că ANP a sesizat "in rem" Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, prin transmiterea acestei note de constatare și a probatoriului avut la dispoziție.

De asemenea, a fost sesizată Comisia de disciplină din cadrul Ministerului Justiției de către directorul general al ANP împotriva directorului unității, comisar-șef de penitenciare, pentru fapte care constituie abateri disciplinare constatate în urma controlului inopinat.

ANP a dispus încetarea împuternicirii comisarului șef de penitenciare din funcția de șef serviciu siguranță și regim penitenciar și sesizarea Comisiei de disciplină din cadrul ANP, pentru fapte care constituie abateri disciplinare.

Totodată, la nivelul Penitenciarului Spital Poarta Albă, s-a dispus remedierea deficiențelor în termen de 3 luni de la primirea notei de constatare; sesizarea Comisiei de disciplină împotriva persoanelor care s-au făcut vinovate de neajunsurile constatate și atenționarea celorlalte persoane responsabile cu privire la deficiențele reținute în nota de constatare.

AGERPRES/(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

4 VIDEO Filmare intimă cu premierul Finlandei, Sanna Marin, apărută pe internet

5 A dat-o în penibil! Loredana Groza s-a fotoșopat până a devenit altcineva!