Avocatul Poporului, de acord cu Parlamentul în cazul modificării legislaţiei privind infracţiunile de viol şi act sexual cu un minor

Avocatul Poporului, de acord cu Parlamentul în cazul modificării legislaţiei privind infracţiunile de viol şi act sexual cu un minor

Avocatul Poporului a formulat un punct de vedere în care susţine că este dreptul "exclusiv" al legiuitorului să urmărească asigurarea unei egalităţi "relative", "care tinde spre proporţionalitate, iar nu spre uniformitate", în cazul modificărilor la Codul penal potrivit cărora infracţiunile de viol şi act sexual cu un minor sunt incluse în categoria infracţiunilor imprescriptibile.

Avocatul Poporului a formulat un punct de vedere privind sesizarea de neconstituţionalitate transmisă la CCR de Guvern referitor la prevederile Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

Prin prevederile acestui act normativ, au fost modificate şi completate şi dispoziţiile articolelor 153 şi 154 din Codul penal, în sensul că infracţiunile de viol şi act sexual cu un minor au fost incluse în categoria infracţiunilor imprescriptibile, alături de infracţiunile de genocid, cele contra umanităţii şi de război, cele de omor şi omor calificat, precum şi infracţiunile intenţionate urmate de moartea victimei.

Avocatul Poporului aminteşte că Guvernul a apreciat că această modificare legislativă aduce atingere articolului 16 din Constituţie, întrucât instituie un tratament "discriminatoriu" între persoanele care au comis infracţiuni de gravitate similară, neputând fi identificate "raţiuni obiective" care să justifice diferenţa de tratament faţă de autorii unor infracţiuni pedepsite de legea penală la fel de aspru, cum ar fi cele de corupţie, tortura, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor.

În opinia Avocatului Poporului, o asemenea critică nu poate fi reţinută, "neputând să se pretindă uniformitate acolo unde există diferenţe clare şi obiective de situaţie sau, după caz, de regim juridic aplicabil - Decizia Curţii Constituţionale nr. 782/2009, se arată într-un comunicat de presă remis joi, AGERPRES, de Avocatul Poporului.

Potrivit sursei citate, în cazul infracţiunilor de viol şi act sexual cu un minor, se aduce atingere "unor valori supreme în ierarhia drepturilor omului", precum integritatea sexuală, fizică şi psihică şi, uneori, chiar viaţa unei categorii sociale care reclamă o protecţie sporită şi efectivă din partea statului - minorii.

"În acest context, preeminenţa acestor valori nu doar justifică, ci reclamă o politică penală adecvată, capabilă să răspundă unei situaţii din societate; iar opţiunea legiuitorului a fost de a stabili imprescriptibilitatea răspunderii penale în cazul infracţiunilor de viol şi act sexual cu un minor, cu atât mai mult cu cât numărul abuzurilor săvârşite asupra minorilor a crescut considerabil, iar răspunderea infractorilor este de multe ori diminuată în spatele unui 'pretins' consimţământ al minorului sau al unor pedepse prea blând stabilite ori aplicate peste termenele de prescripţie", a explicat Avocatul Poporului.

Totodată, se arată în punctul de vedere formulat de Avocatul Poporului, este "de notorietate" faptul că, în cazul acestor infracţiuni, victimele îndrăznesc să vorbească după zeci de ani despre ceea ce li s-a întâmplat. "Este şi motivul pentru care legislaţiile din multe ţări democrate au fost schimbate, tocmai pentru a le permite victimelor să depună plângeri şi să îşi susţină cauzele. În România suntem abia la începutul unei astfel de perioade, ceea ce justifică opţiunea legiuitorului manifestată printr-un vot cu largă majoritate în Parlament, provenind de la toate formaţiunile politice reprezentate", a indicat sursa citată. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”