Avril Haines: Putin nu va obține câștiguri teritoriale majore în Ucraina. Ce spun serviciile secrete din SUA despre un conflict Rusia-NATO

Avril Haines: Putin nu va obține câștiguri teritoriale majore în Ucraina. Ce spun serviciile secrete din SUA despre un conflict Rusia-NATO

Armata rusă nu va realiza probabil „câştiguri teritoriale majore” în Ucraina în acest an, estimează directoarea comunității de informații din Statele Unite Avril Haines.

Avril Haines FOTO EPA-EFE

Ruşii suferă „niveluri ridicate de pierderi”, iar Vladimir „Putin înţelege probabil mai bine limitele a ceea ce armata sa este capabilă să realizeze”, a declarat Haines în fața Comisiei pentru Informații din Senatul american.

În opinia ei, liderul de la Kremlin pare să se focalizeze „pe obiective militare mai modeste pentru moment”.

„Nu ne aşteptăm ca armata rusă să se restabilească suficient în acest an pentru a realiza câştiguri teritoriale majore, însă Putin calculează foarte probabil că timpul joacă în favoarea sa”, a adăugat Avril Haines în cadrul unei audieri privind „ameninţările mondiale”.

Potrivit lui Avril Haines, Vladimir Putin se gândeşte probabil că prelungirea războiului, cu pauze în lupte, „ar putea fi cea mai bună opţiune care îi rămâne pentru a proteja în cele din urmă interesele strategice ruse în Ucraina, chiar dacă acest lucru ar dura ani”.

„Dacă Rusia nu lansează o mobilizarea obligatorie şi nu identifică aprovizionări importante de muniţie de la o parte terţă, îi va fi tot mai greu să menţină nivelul actual al operaţiunilor ofensive în derulare în următoarele luni”, a subliniat directoarea comunității de informații din Statele Unite.

Prin urmare, forţele ruse „ar putea să se îndrepte complet” spre apărarea teritoriilor pe care le ocupă în prezent, a notat ea, potrivit AFP.

Potrivit unui raport al serviciilor americane de informații, Rusia nu urmăreşte probabil un conflict militar cu Statele Unite şi NATO, însă războiul din Ucraina implică un risc foarte mare în acest sens. Există o posibilitate reală ca eşecurile militare să afecteze poziţia lui Putin pe plan intern, ceea ce ar creşte probabilitatea unei escaladări.

Pe de altă parte, raportul relevă că reacţiile internaţionale de după invazia rusă în Ucraina nu au determinat Beijingul să renunţe la cooperarea sa cu Moscova.

„În pofida reacţiei globale la invazia Rusiei în Ucraina, China îşi va menţine cooperarea diplomatică, de apărare, economică şi tehnologică cu Rusia, pentru a continua să încerce să concureze Statele Unite, chiar dacă îşi va limita susţinerea publică”, afirmă autorii acestui text prezentat cu ocazia audierii anuale din Comisia pentru Informații a Senatului american.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă