Ayatollahul Ali Khamenei promite şi el răzbunare după uciderea omului de ştiinţă Mohsen Fakhrizadeh

Ayatollahul Ali Khamenei promite şi el răzbunare după uciderea omului de ştiinţă Mohsen Fakhrizadeh

Liderul suprem iranian Ali Khamenei a promis sâmbătă răzbunare pentru asasinarea principalului om de ştiinţă din domeniul nuclear, despre care Israelul şi Occidentul credeau că este arhitectului programului secret nuclear iranian, relatează Reuters.

Ayatollahul Ali Khamenei, principala autoritate din Iran care susţine că Teheranul nu a dorit niciodată să dezvolte arma nucleară, a promis într-un comunicat să continue munca lui Mohsen Fakhrizadeh, care a murit vineri după ce maşina sa a fost ambuscată de atacatori necunoscuţi într-o suburbie a Teheran.

Asasinatul , pentru care preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, s-a grăbit să acuze Israelul, ameninţă să declanşeze o nouă confruntare în ultimele săptămâni de mandat ale preşedintelui american Donald Trump.

De asemenea, ar putea complica orice eforturi ale preşedintelui-ales Joe Biden de a resuscita destinderea cu Teheranul care a fost gândită când făcea parte din administraţia Barack Obama. Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear internaţional încheiat în 2015 cu Teheranul.

Khamenei a mai precizat în postarea sa pe Twitter că oficialii iranieni trebuie să-şi asume sarcina "de a ancheta crima şi a-i pedepsi pe cei care au comis-o şi pe cei care au comandat-o".

Israelul a refuzat să comenteze asupra asasinatului, la fel ca şi Casa Albă, Pentagonul, Departamentul de Stat al SUA şi CIA, ca de altfel şi echipa de tranziţie a lui Joe Biden.

Fakhrizadeh nu era o figură publică vizibilă, dar se crede că condus ceea ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi serviciile americane de informaţii susţin că a fost programul de armament nuclear al Iranului, abandonat în 2003.

Omul de ştiinţă de a fost o figură centrală într-o prezentare a premierului israelian Benjamin Netanyahu din 2018, în care acesta acuza Iranul că în continuare lucrează pentru a obţine arma nucleară. "Amintiţi-vă acest nume, Fakhrizadeh", a spus atunci Netanyahu.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia