Azerbaidjanul l-a arestat pe liderul separatiștilor armeni din Nagorno-Karabah. Reacția Erevanului

Azerbaidjanul l-a arestat pe liderul separatiștilor armeni din Nagorno-Karabah. Reacția Erevanului

Ultimul lider al autoproclamatei Republici Arțah, Araik Harutiunian, a fost arestat de autoritățile azere în contextul depunerii armelor de către separatiștii armeni.

Araik Harutiunian, arestat de azeri FOTO EPA-EFE

Informația cu privire la arestarea lui Harutiunian a fost confirmată joi de autoritățile de la Baku, care îl acuză pe liderul separatist armean că a „dus război” și a „angajat mercenari” împotriva Azerbaidjanului, precum și că a „încălcat principiile umanitare internaționale”.

Autoritățile armene au condamnat miercuri arestarea unor foști lideri ai așa-numitei Republici Arțah, cunoscută și ca Nagorno-Karabah, menţionând în special cazul lui Araik Harutiunian.

În vârstă de 49 de ani, Araik Hariutiunian este cel de-al patrulea și ultimul președinte a nerecunoscutei Republici Arțah.

Erevanul a denunțat arestările „ilegale” şi „arbitrare” operate de Baku în rândul foştilor conducători politici din Nagorno-Karabah în pofida promisiunilor de „respectare a drepturilor armenilor” din această regiune montană.

Un alt înalt responsabil armean din Nagorno-Karabah, Ruben Vardanian, a fost plasat în detenţie provizorie la sfârşitul lunii trecute.

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a îndemnat la respectarea drepturilor lui Vardanian, ai cărui copii au spus că „se tem pentru viaţa şi sănătatea sa”, transmite AFP.

Azerbaidjanul a recăpătat controlul asupra Nagorno-Karabah la capătul unei ofensive de 24 de ore lansate la 19 septepmbrie după mai multe luni de blocadă. Confruntați cu o forță net superioară și fără sprijin, separatiștii armeni au depus armele, în timp ce partea azeră a anunțat lansarea unor discuții privind reintegrarea enclavei.

Liderul azer Ilham Aliev a promis o „reintegrare pașnică” și transformarea regiunii într-un „paradis”, dar armenii din Nagorno-Karabah nu au crezut în aceste cuvinte și majoritatea lor - peste 100.000 din cei circa 120.000 de locuitori din enclavă - s-au refugiat în țara-mamă, Armenia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat