Azerbaidjanul și-a cumpărat cu 2,5 miliarde de euro sprijin în străinătate, inclusiv la Consiliul Europei (anchetă jurnalistică)

Azerbaidjanul și-a cumpărat cu 2,5 miliarde de euro sprijin în străinătate, inclusiv la Consiliul Europei (anchetă jurnalistică)

Azerbaidjanul a cheltuit 2,5 miliarde de euro între 2012 și 2014 în special pentru a-și cumpăra sprijin în străinătate, inclusiv în cadrul Consiliului Europei (CoE), relevă o anchetă a mai multor publicații europene privind această țară din Caucaz, preluată de agenția France Presse.

Publicată marți, această anchetă, intitulată ''Laundromat'' (''Spălătoria''), realizată în comun de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și zece publicații europene, printre care cotidienele francez Le Monde, german Suddeutsche Zeitung, britanic The Guardian și danez Berlingske, dezvăluie peste 16.000 de tranzacții acoperite de această sumă.

Întrebat de AFP, consilierul președintelui Ilham Aliev, Ali Hasanov, a respins ancheta, spunând că "se bazează pe idei preconcepute, lipsite de fundament, urmărește să provoace și se înscrie într-o campanie de denigrare a Azerbaidjanului organizată de forțe anti-azere", invocând "Armenia și lobby-ul armean internațional".

Conform Le Monde, aceste tranzacții care "formează, fără îndoială, numai partea vizibilă a aisbergului" au fost efectuate, în special prin filiala estoniană a Danske Bank, "de patru companii cu sediul în Marea Britanie și cu legături secrete cu regimul azer".

Aceste companii au fost desființate, precizează The Guardian, adăugând că Danske Bank a transmis în martie că procedurile anti-spălare de bani erau insuficiente la acel moment în Estonia, dar că această țară "a luat măsurile necesare pentru a le remedia".

Analiza tranzacțiilor dezvăluie un sistem care folosea la "spălarea de fonduri de proveniență obscură, la finanțarea stilului de viață al liderilor regimului și la cumpărarea bunăvoinței în străinătate prin bani cash", adaugă Le Monde.

Conform cotidianului francez, Azerbaidjanul a căutat sprijin în conflictul său cu Armenia privind Nagorno-Karabah, dar în special "pentru a aplana criticile privind represiunea politică orchestrată de clanul președintelui Ilham Aliev, la putere de 14 ani".

Foști membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, specializată în apărarea drepturilor omului, se numără, conform publicației franceze, printre beneficiarii generozității acestei fostei republici sovietice din Caucaz.

În iunie, Consiliului Europei a numit trei experți pentru a ancheta acuzații de corupție care vizează unii membri sau foști membri ai săi, suspectați că au fost "cumpărați" de Baku în schimbul votului lor negativ împotriva unui raport — respins cu o majoritate largă de voturi de aleșii europeni — care denunța situația deținuților politici din Azerbaidjan.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Pesedistul Tudorache, îngropat de procurorii DNA! Încă un dosar! Intră în horă și avocata lui Dragn…

2 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!

3 Citiți asta! / Un caz-școală de Mafie politico-judiciară!

4 Cum au traversat avioanele lui Putin România în drum spre Geneva și de ce au fost flancate de două avioane ame…

5 Pensii speciale de jurnalişti pentru generalul Pavel Abraham, meteorologul Romica Jurcă sau colonelul Mircea …