Babka cu ciocolată: cozonacul care a cucerit internetul. Rețeta pas cu pas FOTO

Babka cu ciocolată: cozonacul care a cucerit internetul. Rețeta pas cu pas FOTO

Babka este o coptură tradițională evreiască, dar a devenit foarte populară în ultimii ani. Iată cum o poți prepara acasă, dacă dorești un altfel de cozonac de Paște .

Babka cu ciocolată, un altfel de cozonac de Paște FOTO Shutterstock

Babka este un tip de cozonac originar din bucătăria evreiască est-europeană. Este preparat mai ales în Polonia și Ucraina, dar îl întâlnim și în Rusia și Israel. La începutul secolul al XX-lea, odată cu migrația evreilor din Europa de Est în Statele Unite ale Americii, babka a devenit popular și în această țară, în special în New York. De altfel, babka are un întreg episod dedicat în celebrul sitcom „Seinfeld“.

În ultimii ani, internetul a fost cucerit de acest desert, rețeta fiind ușor diferită de cea a cozonacului clasic. De asemenea, babka a fost inclus și în oferta mutor cofetării din România, dar poate fi preparat și acasă.

Rețetă babka pas cu pas

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 1 linguriță coajă rasă de portocală netrată
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie netrată
  • ½ linguriță sare fină
  • 150 g unt, la temperatura camerei (82% grăsime)

Pentru umplutură:

  • 300 g ciocolată amăruie (55% cacao)
  • 100 ml smântână lichidă pentru frișcă

Pentru glazură:

1. Dizolvi drojdia în laptele călduț, adaugi o lingură de zahăr și dai deoparte 20 minute, să se activeze maiaua. Mixezi ouăle cu gălbenușurile, restul de zahăr tos, sarea, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie și portocală.

2. Când amestecul și-a dublat volumul și e spumos și aerat, îl torni peste drojdie și omogenizezi. Cerni făina și începi să frămânți. Vei obține un aluat lipicios, în care încorporezi, treptat, untul. Când alutul e compact și elastic, îl pui într-un castron curat, îl acoperi cu folie de plastic și îl lași la dospit 2 ore.

3. Pentru cremă, topești ciocolata ruptă bucăți, împreună cu smântâna lichidă, pe baie de aburi, apoi lași la răcorit.

4. Împarți aluatul în 2 bile egale, din care întinzi foi. Ungi fiecare foaie cu cremă de ciocolată, lăsând câte un centimetru liber la margini. Rulezi foile, apoi, cu un cuțit ascuțit, tai pe lung fiecare sul. Împletești cele două jumătăți și pui babka în tăvi tapetate cu hârtie de copt. Îi lași din nou la dospit, la cald, o oră.

5. Preîncălzești cuptorul și coci babka aproximativ 45-50 de minute, la 160 °C.

6. Între timp, fierbi zahărul cu apa pentru glazură, iar când obții un sirop mai gros stingi focul. Când babka e gata, lași la răcorit și îi ungi cu glazura obținută.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale