Bacalaureat 2023. Ce spun profesorii despre nivelul de dificultate al subiectelor la Română

Bacalaureat 2023. Ce spun profesorii despre nivelul de dificultate al subiectelor la Română

Subiectele la proba de Limba română de la Bacalaureat 2023 date astăzi la profilul Real și Tehnologic au fost de nivel mediu, în opinia profesorilor.

Foto: Arhivă

UPDATE 12.18. Subiectele, foarte abordabile

Ruxandra Achim, profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național ”I.L.Caragiale” din București, a comentat pentru ”Adevărul” dificultatea subiectelor date la profilul Real și Tehnologic. Potrivit acesteia, Subiectul I cu cerințele incluse este ”absolut abordabil. Chiar nu e dificil”.

”Subiectul al III-lea mi se pare foarte generos, în primul rând pentru că este roman. Și copiii și doresc întotdeauna roman, așa că de data aceasta a fost un subiect pe gustul lor. Eseul sigur le place și au și posibilitatea să aleagă, e un mare atuu. Subiectul al II-lea este o poezie, un rondel, o meditație asupra trecerii timpului și asupra spulberării iluziilor. Nu este inaccesibilă, dar necesită ceva experiență de analiză pe textul literar”, a comentat profesoara.

Profesoara mai spune că subiectele date la examenul de maturitate sunt din materia studiată în clasele a X-a, a XI-a, așadar nu are nicio legătură cu finalul de an de clasa a XII-a și cu evenimentele legate de greva profesorilor. ”Și nu a afectat nici pregărirea ca exercițiu, pentru că, în momentul în care s-a declanșat greva mai era doar o săptămână de școală pentru elevii de clasa a XII-a și practic, la momentul acela se făceau doar recapitulări”.

Sigur că între poezie și rolul indicațiilor scenice sai indicațiilor dramaturgului, elevii preferă întodeauna indicațiile, poezia nu e chiar atât de dorită. Dar, nu e o poezie dificilă, ci una în care ei vor recunoaște cu ușurință o temă precum trecerea timpului, o idee de regret față de tot ceea ce este trecător, întărește profesoara.

La subiectul I, absolvenții de la profilul Real și Tehnologic au avut un text la prima vedere de C. Călinescu, Ion Creangă. Viața și opera. Pe baza acestui text, candidații au rezolvat mai multe cerințe.

La subiectul I, punctul B, candidații au avut să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din volumul „Ion Creangă. Viața și opera” de George Călinescu, cât și la experiența personală sau culturală

Subiectul al II-lea a constat dintr-o poezie semnată de Vlahuță, ”A mele visuri...” și se cerea elevilor să comenteze în minimum 50 de cuvinte relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice, în timp ce subiectul al III-lea a fost un eseu în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.

Despre subiectul III de la Real, respectiv un eseu despre particularitățile unui text narativ scris de Liviu Rebreanu sau de Camil Petrescu profesoara Mihaela Apetrei a declarat pentru ”Adevărul”: „Ca de fiecare dată, acesta se bazează pe memorare, ori pe inventarierea unor concepte și punerea lor în pagină, fără nicio provocare de analiză și sinteză pentru elevi”.

În ceea ce privește subiectul al II-lea, care presupune realizarea unui comentariu literar de câteva rânduri, profesoara spune că „este adevărat ca exprimarea și ideile decelate din conținut pot fi elemente diferențiatoare, însă, pe de altă parte, baremul permite obținerea punctelor doar prin menționarea semnificației/temei textului și a două mijloace de exprimare artistică”, astfel că „artificiile" nu duc neapărat la creșterea punctajului.

Subiectul I, cel mai simplu, are și o parte de argumentare, unele elevii trebuie să își exprime opinia pe o temă dată. Mihaela Apetrei precizează că, din păcate, vorbim de aceași direcționare a opiniei de care nu reușește să scape acest subiect în niciun an. „Când le ceri elevilor să-și exprime opinia privind recunoștința față de școlile în care au fost formați, nu prea le dai de ales, din păcate, mai ales dacă textul suport oferă argumente în favoarea unui „da" sau unui „nu". Asta ca să nu mai discutam despre subiect în sine, fără niciun ecou in inimile lor, decuplat de la realitatea lor”, incheie Apetrei.

Per total, ne putem aștepta ca elevii să obțină multe note de 7 sau 8 cel puțin, chiar dacă au avut o pregătire tocmai extraordinară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?