Bacău: Percheziţii la suspecţi de trafic de persoane, camătă şi şantaj; 5 persoane vor fi aduse la DIICOT

Bacău: Percheziţii la suspecţi de trafic de persoane, camătă şi şantaj; 5 persoane vor fi aduse la DIICOT

Procurorii DIICOT Bacău împreună cu poliţiştii Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat, miercuri, 5 percheziţii domiciliare la locuinţele unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, camătă, şantaj, exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile şi exploatarea cerşetoriei.

Potrivit unui comunicat al DIICOT Bacău remis AGERPRES, mai multe persoane au constituit în 2014 un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de camătă şi exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile.

"Din cercetările efectuate şi materialul probator administrat în cauză, a rezultat faptul că liderii acestei grupări identificau şi racolau persoane vulnerabilizate pe fondul unor practici vicioase, în special al consumului de alcool, pe care le determinau, prin metode dolosive, să consimtă la transmiterea dreptului de proprietate asupra imobilelor pe care le deţineau. Investigaţiile efectuate de către organele de cercetare penală au condus până în acest moment la identificarea unui număr de 3 persoane vătămate ce au fost încurajate să consume băuturi alcoolice, le-au fost administrate substanţe psihoactive, fiind aduse într-o stare psihică profund alterată sub imperiul căreia au fost determinate să semneze procuri notariale în vederea deposedării de locuinţe", precizează procurorii DIICOT.

În privinţa uneia dintre persoanele vătămate, există date că în cursul anului 2013 ar fi primit un împrumut în cuantum de 6.000 de euro de la unul dintre suspecţi, pe care l-a garantat cu apartamentul pe care îl deţinea.

Întrucât împrumutul nu a fost achitat la termenul convenit, imobilul care a făcut obiectul ipotecii convenţionale a fost executat silit.

Anchetatorii au identificat alte două persoane vătămate ce au fost obligate de către suspecţi să practice cerşetoria în folosul acestora.

La sediul DIICOT Bacău vor fi conduse 5 persoane în vederea audierii.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Procurorii DIICOT şi Poliţia Română, cu sprijinul Jandarmeriei, efectuează miercuri dimineaţa 47 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale organizate, specializate în trafic de persoane şi de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, trafic de migranţi, criminalitate informatică, trafic de droguri şi infracţiuni împotriva patrimoniului cu consecinţe deosebit de grave. În cadrul operaţiunii realizate la nivel naţional, procurorii DIICOT împreună cu poliţiştii vor pune în executare 457 de mandate de percheziţie domiciliară şi 367 de mandate de aducere.

În cadrul acţiunii pentru combaterea grupărilor de criminalitate organizată, unul dintre obiectivele principale este combaterea fenomenului de trafic de persoane şi de minori şi exploatare a persoanelor vulnerabile. În acest scop, procurorii DIICOT împreună cu Poliţia Română, cu sprijinul Jandarmeriei Române, efectuează 9 acţiuni operative. În cadrul acestora, procurorii DIICOT şi ofiţerii de poliţie judiciară efectuează un număr de 87 de percheziţii domiciliare şi pun în executare 126 de mandate de aducere. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990