Bacteria E. coli a fost depistată în două județe

Bacteria E. coli a fost depistată în două județe

ANSVSA a găsit E.coli în produse lactate din Argeş şi din Bacău. Bacteria a fost descoperită într-un sortiment de brânză.

ANSVSA a confirmat că bacteria E.coli a fost găsită la o găină din curtea în care locuieşte copilul din Bacău care s-a îmbolnăvit săptămâna trecută şi a fost transportat la Iaşi cu sindrom hemolitic uremic. Bactreria pericolasă a fost găsită, mai exact, într-o „probă de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele  (aparţinător) implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective (judeţul Băcău)”.

De asemenea, în Argeş ar fi fost descoperită aceeaşi bacterie într-un sortiment de brânză.Este vorba de „probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş. În urma confirmării prezenţei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unităţii, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de  brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare”, se arată în comunicatul ANSVSA. 

ANSVSA a decis sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspată analizată, până la elucidarea situaţiei și efectuarea dezinfecţiei în această secție a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru. Dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizarii. De asemenea, personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate. Totiodată, se va face recoltare de probe de lapte de la cele 2 ferme în momentul recepţiei în fabrică, pentru examen bacteriologic şi probe de apă, provenite de la intrarea şi ieşirea din unitate.

Săptămâna trecuta, ANSVSA a verificat toate alimentele din Argeş, după cazul bebeluşilor infectaţi cu E.coli, trei copii pierzându-şi viaţa. Controalele vizează laptele, carnea, fructele şi legumele din întreg judeţul.

ANSVSA a colaborat cu Ministerul Sănătăţii pentru a descoperi care sunt alimentele care i-au îmbolnăvit pe copiii internaţi la Spitalul Marie Curie cu sindrom hemolitic uremic. “Având în vedere că ancheta epidemiologică desfăşurată de Ministerul Sănătăţii a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente, ANSVSA a fost solicitată să demareze acţiuni specifice, conform competenţelor, pentru identificarea posibilelor surse de contaminare”, au declarat reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Știre în curs de actualizare.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”