Balenele sei au reapărut în largul coastelor Patagoniei, la 100 de ani după ce au fost considerate dispărute VIDEO

Balenele sei au reapărut în largul coastelor Patagoniei, la 100 de ani după ce au fost considerate dispărute VIDEO

Balenele gigantice sei (Balaenoptera borealis), care au dispărut din apele din largul coastelor Patagoniei în urmă cu un secol din cauza vânătorii excesive, au început să reapară în aceste ape, fapt care demonstrează modul în care speciile îşi pot reveni dacă sunt luate măsuri adecvate pentru protecţia lor, transmite vineri Reuters, citată de Agerpres.

Vânătorile regulate de balene în zona coastelor argentiniene, în anii 1920 şi 1930, au dus la declinul acestei populaţii de cetacee. În ultimii 50 de ani, interdicţiile internaţionale privind vânătoarea de balene au ajutat populaţiile de balene sei şi de alte feluri să se refacă.

„Au dispărut pentru că erau vânate , nu au dispărut complet, dar numărul lor a scăzut atât de mult încât nu au mai fost văzute de foarte mult timp”, a explicat Mariano Coscarella, biolog şi cercetător specializat în ecosisteme marine de la institutul argentinian CONICET.

Se reproduc la fiecare 2 sau 3 ani

Potrivit acestuia, a fost nevoie de câteva decenii pentru ca populaţia de balene sei să se refacă suficient pentru ca ele să fie din nou văzute.

„În acest caz, a fost nevoie de peste 80 de ani. Ele se reproduc la fiecare 2 sau 3 ani şi astfel a fost nevoie de aproape 100 de ani ca populaţia de balene să fie suficient de numeroasă încât oamenii să-şi dea seama că sunt încă acolo”, a mai spus Coscarella.

Balaenoptera borealis. FOTO Captură video

Cercetătorul și echipa sa de biologi marini au ataşat emiţătoare de câteva balene sei pentru a le descoperi rutele de migraţie în cadrul proiectului Pristine Seas, desfăşurat de National Geographic. Cercetătorii au înregistrat imagini cu aceste balene din bărci, cu ajutorul dronelor şi din mediul subacvatic.

„Putem considera că acesta este un succes al acţiunilor de conservare a speciilor la nivel global”, a mai subliniat Coscarella.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vreau sa fiu ăla din diaspora care se crede cu nasul pe sus, dar las-o dracului de treabă”

2 Roubini avertizează / „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”

3 Andrei Caramitru șterge pe jos cu Nicușor Dan

4 Un fascinant material despre istoria Pământului... Ce s-ar fi întâmplat acum 591 de milioane de ani...

5 VIDEO Da, e Simion încolțit de ghinion...