Banca Angliei oferă 310 miliarde euro sistemului financiar

Banca Angliei oferă 310 miliarde euro sistemului financiar

Banca Angliei a anunțat vineri că are pregătite 250 de miliarde de lire sterline (310 miliarde de euro), suplimentar, pentru a susține sistemul financiar din Marea Britanie, în contextul preconizatei volatilități pe care o va aduce Brexitul, relatează agenția EFE.

Guvernatorul băncii centrale, Mark Carney, a avertizat că ieșirea din Uniunea Europeană va aduce cu sine o perioadă de "incertitudini și ajustări", dar a subliniat că instituția este bine pregătită, cu un plan de salvare.

Carney, care avertizase anterior în legătură cu riscurile pe care le-ar avea pentru economie ieșirea din Uniune, a precizat, totodată, că banca centrală poate furniza, de asemenea, lichidități în monede străine.

"Sperăm ca instituțiile să utilizeze această finanțare la momentul oportun, și, de asemenea, sperăm să recurgă la propriile fonduri, în funcție de necesități, pentru a ușura creditarea, a sprijini piețele și a oferi alte servicii financiare economiei reale", a declarat el.

Guvernatorul a explicat că, datorită testelor de rezistență, băncile din țară sunt bine capitalizate pentru a face față "inclusiv scenariilor mai sumbre decât cel cum care se confruntă acum" Marea Britanie.

Entitățile financiare britanice au menționat că au colectat peste 130 miliarde lire (161,200 miliarde euro) și au în prezent mai mult de 600 miliarde lire (745 miliarde euro) active de calitate.

"Banca nu va ezita să ia măsuri suplimentare dacă va fi nevoie, în cazul în care piețele se reașează și economia britanică avansează", a afirmat guvernatorul băncii Angliei.

El a adăugat că ajustările necesare vor fi sprijinite în continuare de un sistem financiar rezistent și care a fost consolidat în ultimii șapte ani, după criza globală a creditării, din 2008, care a provocat căderea sistemului financiar britanic și a dus țara la recesiune.

Carney a avertizat că va fi nevoie de ceva timp pentru ca țara să poată negocia o nouă relație cu Uniunea Europeană și cu restul lumii.

"În următoarele săptămâni, banca va analiza condițiile economice și va evalua alte răspunsuri", a mai precizat.

Victoria Brexitului la Referendumul de joi, cu 52% din voturi, a "prăbușit" lira sterlină cu 10% în raport cu dolarul și a provocat o cădere cu circa 8% a Bursei din Londra.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sincer? Mi-e dor de ordine. Mi-e dor de Ceașescu” / „Șuca” a vrut să se bage și ea în seamă pe subiectul Beach, Please!, dar a scris greșit numele dict…

3 „După aceea, vor veni cu sutele” / Primele vești cu adevărat proaste pentru Rusia vin din Germania

4 ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR

5 De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut