Banca Centrală a Chinei reduce nivelul rezervelor minime obligatorii pentru a doua oară în acest an

Banca Centrală a Chinei reduce nivelul rezervelor minime obligatorii pentru a doua oară în acest an

Banca Centrală a Chinei a anunţat luni că va reduce fondurile pe care băncile comerciale trebuie să le păstreze sub formă de rezerve, ceea ce va elibera pe piaţă lichidităţi în valoare de 1.200 miliarde de yuani, care vor stimula o economie ce încetineşte pe fondul pandemiei de COVID-19, transmite Reuters.

Aceasta este cea de-a doua decizie de acest fel adoptată în acest an de Banca Centrală a Chinei.

Banca Poporului din China (PBOC) - Banca centrala a Chinei a precizat într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet că, începând cu data de 15 decembrie, nivelul rezervelor minime obligatorii pentru băncile comerciale va fi redus cu 50 de puncte de bază. Această reducere nu se va aplica instituţiilor financiare pentru care nivelul rezervelor minime obligatorii este deja de 5%, PBOC precizând că după reducere media rezervelor minime obligatorii pentru instituţiile financiare va fi de 8,4%.

În prezent, nivelul rezervelor minime obligatorii pentru marile bănci este de 10,5%.

Aceasta a doua reducere a nivelului rezervelor minime obligatorii adoptată în acest an, după cea din iulie, a fost anunţată încă de vineri de premierul Li Keqiang ca o modalitate pentru a extinde sprjinul oferit economiei, în special firmelor mici.

Cea de a doua mare economie a lumii, care a reuşit să îşi revină în mod impresionant după încetinirea provocată de pandemie anul trecut, a pierdut din elan în ultimele luni pe măsură ce se confruntă cu încetinirea sectorului manufacturier, problemele cu datoriile pe piaţa imobiliară şi numărul mare de cazuri de infecţie cu COVID-19.

Potrivit Reuters, un grup de consilieri ai guvernului chinez vor recomanda autorităţilor să fixeze pentru 2022 o ţintă de creştere economică mai mică decât cea din 2021, ceea ce va conferi factorilor de decizie un spaţiu de manevră mai mare pentru a promova reforme structurale.

În plus, noua tulpină Omicron a coronavirusului a creat noi incertitudini, în condiţiile în care strategia Beijingului privind reducerea la zero a cazurilor de infecţie cu Covid a afectat multe firme mici. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”