Banca centrală a Ucrainei a devalorizat joi moneda hrivna cu 25% faţă de dolarul american, pentru a ajuta ţara să facă faţă impactului economic al războiului

Banca centrală a Ucrainei a devalorizat joi moneda hrivna cu 25% faţă de dolarul american, pentru a ajuta ţara să facă faţă impactului economic al războiului

Banca Naţională a Ucrainei (BNU) a declarat într-un comunicat că a stabilit noul curs al grivnei la 36,5686 unităţi pentru un dolar, comparativ cu un curs anterior de 29,25 unităţi pentru un dolar stabilit la începutul invaziei Rusiei, în urmă cu aproape cinci luni.

Banca a declarat că a acţionat ”având în vedere schimbarea caracteristicilor fundamentale ale economiei Ucrainei în timpul războiului şi întărirea dolarului american faţă de alte valute”.

”Acest pas va îmbunătăţi competitivitatea producătorilor ucraineni, va converge condiţiile cursului de schimb pentru diferite grupuri de întreprinderi şi gospodării şi va sprijini rezistenţa economiei în timpul războiului”, se arată în comunicat.

Guvernatorul BNU Kirilo Şevcenko a declarat că noul nivel al cursului de schimb ”va deveni ancora pentru economie şi o va face mai rezistentă în momentele de incertitudine”.

”Menţinerea fixă ​​a cursului de schimb va permite BNU să menţină controlul asupra dinamicii inflaţiei şi să sprijine funcţionarea neîntreruptă a sistemului financiar. Aceasta este condiţia cheie pentru funcţionarea stabilă a economiei, care este vitală în timpul războiului”, a spus el.

Banca a spus că modificarea cursului de schimb va creşte intrările de valută ale exportatorilor şi va minimiza ”comportamentul speculativ al participanţilor pe piaţă”.

CERERE PENTRU CREDITORI

Devalorizarea vine la o zi după ce Ucraina le-a cerut creditorilor săi îngheţarea plăţilor pe doi ani pentru obligaţiunile sale internaţionale, în încercarea de a-şi concentra resursele financiare în scădere pe respingerea Rusiei.

La sfârşitul anului 2020, Ucraina avea o datorie externă în valoare de 130 de miliarde de dolari, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Ucraina a vizat aproape 20 de miliarde de dolari în obligaţiuni internaţionale în dolari şi în euro cu scadenţă între 2022 şi 2030, ca obiect al îngheţului datoriilor.

Din cauza efectelor războiului, se preconizează că economia Ucrainei se va contracta cu 35%-45% în 2022.

Ucraina a estimat că costurile războiului combinate cu veniturile fiscale mai mici au provocat un deficit bugetar de 5 miliarde de dolari pe lună - sau 2,5% din PIB-ul antebelic.

Economiştii calculează un deficit anual la 25% din PIB, faţă de doar 3,5% înainte de conflict.

Cercetătorii de la Şcoala de Economie din Kiev estimează că va fi nevoie deja de peste 100 de miliarde de dolari pentru a reconstrui infrastructura bombardată a Ucrainei, iar şeful diviziei de finanţare a Uniunii Europene, Banca Europeană de Investiţii, a spus că suma ar putea ajunge la mii de miliarde de dolari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria