Banca Națională a României solicită 35 milioane euro pentru redarea către sport a fostei baze Progresul

Banca Națională a României solicită 35 milioane euro pentru redarea către sport a fostei baze Progresul

Experții Băncii Naționale a României au stabilit la 35 milioane euro valoarea fostei baze sportive Progresul, pentru cazul în care Primăria Capitalei sau MTS ar dori să preia acest obiectiv și să-l redea sportului, a declarat ministrul Tineretului și sportului, Marius Dunca, cu prilejul audierii sale de miercuri în fața Comisiei economice de industrii și servicii a Senatului României.

Comisia senatorială, prezidată de Daniel Zamfir (PNL), i-a audiat miercuri la Palatul Parlamentului pe ministrul Marius Dunca, George Cosac, președinte al FR de Tenis și Ion Țiriac, cu scopul de a clarifica situația Arenelor BNR, ce nu mai pot găzdui meciuri de Cupa Davis, Fed Cup sau turneul ATP Open România, dar și pentru găsirea unor soluții de a trece acest complex sportiv din proprietatea BNR în proprietatea Primăriei Generale sau a MTS.

''Subiectul discuției noastre de astăzi este generat de o discuție care a fost în spațiul public, în legătură cu faptul că nu se desfășoară activități sportive într-un loc care mulți ani de zile a fost un loc dedicat sportului, în care cel puțin în tenis toți am trăit poate cel mai emoționant moment din istoria tenisului și îl avem aici protagonist chiar pe dl. Țiriac. Dincolo de prețul ăsta există niște obligații pe care BNR și le-a asumat când a preluat proprietatea. Acolo erau două obligații fundamentale, una prin care banca se obliga să întrețină secții și activitate de performanță și a doua, care iarăși nu s-a respectat, era că BNR trebuia să pună la dispoziția MTS sălile și terenurile respective pentru desfășurarea de activități de competiții interne și internaționale. Noi am stabilit ca săptămâna viitoare, înainte de a-i audia pe cei de la BNR și pe cei de la ISU, care nu dau aviz pentru arena BNR, să facem o vizită la complexul Progresul, să vedem dacă se desfășoară activități. Și dacă nu se desfășoară, de ce nu se desfășoară, pentru că eu cred cu tărie că această bază trebuie redată sportului. Că MTS o va putea prelua, bine, dacă nu Primăria Capitalei, pentru că tot are un club municipal și este foarte important ca acolo să se desfășoare activitate sportivă de performanță și nimic altceva", a spus senatorul Daniel Zamfir.

Ministrul Marius Dunca susține că o inițiativă legislativă sau o ordonanță de urgență nu ar putea rezolva problema cu Arenele BNR și trebuie ajuns la o evaluare corectă înainte de a prelua complexul sportiv: ''În primul rând, proprietar este BNR. A cumpărat clădirile în 1991, când le-a vândut MTS. Noi, toți factorii decizionali și instituțiile, trebuie să găsim o bază, o comunicare și o colaborare cu BNR-ul să preluăm aceste arene. Acolo se desfășoară activitate sportivă, dar nu activitate sportivă de performanță. Baza este de o frumusețe rară, dar legal nu putem face nimic. Suma de 35 milioane euro este valoarea făcută de experți, nu pot în calitate de ministru să decid dacă e adevărat sau nu, doar experții. Trebuie să analizăm foarte bine dacă în viitor preia Primăria Capitalei și vrea să investească. Dacă merită acest lucru, dacă poate deveni de interes național, dar să facă memorandum un guvern prin care să ia un bun care aparține altuia, nu cred că am temei legal. În 1991 a trecut de la MTS la BNR cu contravaloarea sumei de 233.000 dolari la valoarea de azi. Trebuie stabilită o comisie, să vedem dacă valoarea stabilită la 35 milioane euro este reală''.

Șeful MTS a adăugat că fostul premier Victor Ponta ar fi purtat discuții cu BNR, care ar fi dispusă să renunțe la complexul sportiv dacă ar primi la schimb o serie de imobile din patrimoniul statului din jurul Arenelor BNR, care s-au aflat până în 1945 în proprietatea băncii: ''Din câte am auzit, nu am nimic scris, știu că s-au făcut niște discuții în 2014-2015 când premier era Victor Ponta. Dar nu cunosc detalii''.

Ion Țiriac a afirmat: ''Baza asta a fost și este casa tenisului românesc, acolo am făcut tot ce se putea face, noi, de 60 ani. Ea trebuie să se întoarcă acolo unde a fost. Am auzit și eu, dar probabil că dumnealui nu a cerut suma asta, a făcut un calcul, o evaluare. După știința mea, că și eu cumpăr și vând lucruri, companii, este o singură evaluare pe care poți să o faci: valoarea de întrebuințare. Valoarea de întrebuințare a acestei baze este ceea ce poate demonstra proprietarul că a câștigat această bază în ultimii zece ani. Și o înmulțești cu un factor, dar după câte știu eu baza asta nu a câștigat nimic, ba am pierdut noi toți. Dacă iei însă prețul pe metru pătrat și vrei să faci un cimitir sau blocuri de 25 etaje, care prin legea de azi nu ai voie, pentru că e o bază sportivă, asta nu se poate și nu știu de unde vine acea valoare. Eu am avut discuții cu domnul guvernator acum 10 ani, acum 15 ani, și i-am spus s-o băgăm într-o fundație și acolo rămâne. Am menționat un milion de dolari, s-o dea înapoi tenisului. Dar e prima dată când cineva ne cheamă, că noi mereu ne ducem cu căciula în mână, nu pentru noi, pentru tineret, pentru sport. Până acum nu am prea avut succes, dar să sperăm că de acum încolo avem''.

Omul de afaceri a menționat că vrea să dea în judecată BNR în privința fostei baze sportive Progresul: ''Noi am ajuns la concluzia să-i dăm în judecată după ce am calculat luni de zile, cum s-a vândut această bază, cum a ajuns la dumnealor această bază, ce-au făcut cu baza asta și vreau să văd dacă cineva poate să se judece normal. După părerea multor legiști această bază nu s-a vândut corect, nu s-a vândut la un preț real. Această bază a fost luată sportului douăzeci și ceva de ani gratis''.

Gigel Știrbu, președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, prezent la dezbateri, a opinat că se poate face un memorandum și până la sfârșitul anului baza poate să ajungă la MTS sau la primărie: ''Puteți da o hotărâre de guvern, dacă există voință politică, până la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie baza poate să intre în patrimoniul Primăriei Capitalei sau al MTS. Poate să facă Mugur Isărescu de la BNR tot ce dorește, dar dacă există voință politică, pentru că din punctul meu de vedere este o chestiune de interes național, atunci există posibilitatea''.

Conform unui document de la MTS, fostul complex sportiv Progresul include pe lângă arenele de tenis, un stadion de fotbal, săli de sport și multe spații. MTS a trecut toată baza sportivă în patrimoniul BNR conform unui protocol încheiat în 1991, semnat din partea MTS de ministrul Bogdan Niculescu Duvăz și de Mugur Isărescu din partea BNR. 51.435 lei a fost suma virată către MTS de BNR pentru a intra în posesia terenului și construcțiilor aferente din cele 17 hectare din centrul Bucureștiului. Conform protocolului, printre obligațiile BNR figurează printre altele finalizarea tuturor lucrărilor de investiții începute în 1990, obligația de a menține cu prioritate destinația spațiilor preluate, terenuri și săli, pentru activitatea sportivă de performanță a secțiilor nominalizate de MTS, colaborarea cu MTS pentru dezvoltarea sportului de performanță, colaborarea cu MTS în vederea utilizării spațiilor preluate pentru activități sportive pe baza calendarului competițional intern și internațional.

AGERPRES/(autor: Teodor Ciobanu, editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”