Banca Naţională a României va oferi asistenţă Băncii Naţionale a Moldovei într-un proiect de twinning

Banca Naţională a României va oferi asistenţă Băncii Naţionale a Moldovei într-un proiect de twinning

Banca Naţională a României va oferi asistenţă Băncii Naţionale a Moldovei într-un proiect de twinning, iar activitatea va cuprinde cinci componente cu un grad înalt de tehnicitate, a afirmat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unui eveniment transmis online.

"Proiectul de twinning pe care îl lansăm astăzi are o sferă largă de cuprindere, nu doar pentru sectorul bancar, ci şi pentru întreaga piaţă financiară din Republica Moldova. El vizează beneficii atât pentru Banca Naţională a Moldovei, cât şi pentru Comisia Naţională a Pieţei Financiare din Republica Moldova, prin consolidarea capacităţilor instituţionale şi a guvernanţei, precum şi prin dezvoltarea cadrului de reglementare, de supraveghere şi a cadrului operaţional pentru funcţionalitate sporită. Din perspectiva mea, Banca Naţională a României a acumulat în timp, după 1990, cu sprijinul partenerilor săi din Uniunea Europeană - inclusiv cu sprijinul Băncii Centrale a Regatului Ţărilor de Jos, pe care doresc să o menţionez în mod deosebit - o solidă experienţă şi expertiză. Este rândul şi datoria noastră acum, în calitate de partener senior, să o transmitem prin acest proiect, Republicii Moldova şi suntem în măsură să facem eficient acest lucru, având şi avantajul limbii române. Complexitatea noului proiect, pe parcursul a doi ani, reuneşte o echipă de proiect remarcabilă. Activitatea va cuprinde cinci componente cu un grad înalt de tehnicitate, în sfera macrostabilităţii financiare, a supravegherii prudenţiale, a sectorului financiar nebancar, a cadrului intern de reglementare a supravegherii şi a cadrului de reglementare privind infrastructura de plăţi şi funcţionalitatea acesteia la standarde europene", a spus Mugur Isărescu.

Cu acest prilej, el a precizat că le este recunoscător partenerilor actuali, De Nederlandsche Bank, Lietuvos Bankas, Autoritatea de Supraveghere Financiară din România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor din România.

"Ne aflăm astăzi, într-un context în care, la nivel global, atât guvernele, cât şi băncile centrale, au intervenit cu promptitudine pentru a contracara impactul negativ determinat de pandemia de coronavirus, prin politici sociale, economice, fiscale şi monetare. Mobilizarea fără precedent a autorităţilor într-o manieră complexă şi determinată a asigurat în mare măsură buna funcţionare a pieţelor, a mecanismelor economice şi sociale. În acest sens, întărirea capacităţilor de răspuns la situaţii adverse este esenţială, iar acest deziderat este posibil a fi realizat şi prin consolidarea guvernanţei corporative, a supravegherii, şi gestionării riscurilor în sectorul financiar. Acestea sunt coordonatele fundamentale ale noului program de twinning", a subliniat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a menţionat că, prin acest nou program de twinning, sistemul financiar-bancar din Republica Moldova îşi va întări convergenţa cu cerinţele financiare prudenţiale internaţionale şi va continua alinierea la standardele Uniunii Europene pentru urmărirea stabilităţii macrofinanciare şi a consolidării cadrului de supraveghere prudenţială, a dezvoltării supravegherii prudenţiale în sectorul asigurărilor, a extinderii cadrului legal în materia supravegherii instituţiilor nebancare de creditare şi a îmbunătăţirii cadrului de plăţi în linie cu cerinţele Single Euro-Payments Area.

Proiectul de twinning poartă denumirea"Consolidarea supravegherii, guvernanţei corporative şi gestionării riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova", potrivit Băncii Naţionale a Moldovei şi în cadrul acestui proiect de doi ani, finanţat şi sprijinit de Uniunea Europeană, BNM şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) vor beneficia de asistenţa unor instituţii partenere din Uniunea Europeană (UE), reunite într-un consorţiu format din Banca Naţională a României, lider de proiect, Banca Centrală a Regatului Ţărilor de Jos şi Banca Centrală a Lituaniei, în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară din România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor din România. Acest proiect va ajuta BNM şi CNPF să îşi dezvolte în continuare capacităţile, urmând cele mai bune practici din UE pentru a asigura un nivel înalt de stabilitate a sectorului financiar în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria