Bancher iranian arestat pentru încălcarea sancţiunilor SUA împotriva Iranului

Un bancher iranian a fost arestat în SUA pentru participare la o schemă de evitare a sancţiunilor americane împotriva Iranului, prin dirijarea unor fonduri de peste 115 milioane de dolari în cadrul unui contract de construcţii în Venezuela, informează Reuters.

Ali Sadr Hashemi Nejad, în vârstă de 38 de ani, preşedintele băncii Pilatus, înregistrate în Malta, a fost arestat luni, în statul american Virginia. El a fost prezentat marţi unei instanţe federale din districtul newyorkez Manhattan, au declarat procurorii. Avocatul bancherului a refuzat să comenteze.

Potrivit procuraturii, familia lui Sadr controlează grupul iranian Stratus, care desfăşoară afaceri internaţionale şi a condus un proiect de construcţie în Venezuela. Proiectul a demarat conform unor acorduri economice din 2004 şi 2005 între Iran şi Venezuela. Conform rechizitoriului, o firmă înfiinţată de Stratus a semnat în 2006 un contract în valoare de 476 de milioane de dolari cu o firmă de stat venezueleană din domeniul energiei, pentru construcţia a 7000 de locuinţe. Sadr făcea parte din comitetul de control al execuţiei şi a luat măsuri de ocolire a sancţiunilor SUA, ascunzând implicarea Iranului în plăţile efectuate prin sistemul bancar american. Schema implica entităţi din Elveţia şi Turcia.

Banca Pilatus era parte într-un proces cu ziarista malteză Daphne Caruana Galizia, asasinată în octombrie anul trecut. Ea acuzase banca lui Ali Sadr de facilitarea unor activităţi politice corupte şi de spălare de bani. Pilatus Bank a susţinut că articolele conţineau informaţii false şi calomnii. Un fost angajat al băncii, principala sursă a ziaristei, a fost arestat luni în baza unui mandat european emis de autorităţile din Malta în urma unei acuzaţii de fraudă formulate de Pilatus. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Ce au convenit Orban și Iohannis la ședința de azi. Favoriții momentului la ministerele Justiției, Internelor,…

4 Marfă pentru DNA! Ce-am anunțat sâmbăta trecută se întâmplă! Măcel în PSD Olt! Stănescu l-a ras pe Ciocan din …

5 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

recomandări

Te ia DNA: Nicolae Moga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel