Bancher iranian arestat pentru încălcarea sancţiunilor SUA împotriva Iranului

Bancher iranian arestat pentru încălcarea sancţiunilor SUA împotriva Iranului

Un bancher iranian a fost arestat în SUA pentru participare la o schemă de evitare a sancţiunilor americane împotriva Iranului, prin dirijarea unor fonduri de peste 115 milioane de dolari în cadrul unui contract de construcţii în Venezuela, informează Reuters.

Ali Sadr Hashemi Nejad, în vârstă de 38 de ani, preşedintele băncii Pilatus, înregistrate în Malta, a fost arestat luni, în statul american Virginia. El a fost prezentat marţi unei instanţe federale din districtul newyorkez Manhattan, au declarat procurorii. Avocatul bancherului a refuzat să comenteze.

Potrivit procuraturii, familia lui Sadr controlează grupul iranian Stratus, care desfăşoară afaceri internaţionale şi a condus un proiect de construcţie în Venezuela. Proiectul a demarat conform unor acorduri economice din 2004 şi 2005 între Iran şi Venezuela. Conform rechizitoriului, o firmă înfiinţată de Stratus a semnat în 2006 un contract în valoare de 476 de milioane de dolari cu o firmă de stat venezueleană din domeniul energiei, pentru construcţia a 7000 de locuinţe. Sadr făcea parte din comitetul de control al execuţiei şi a luat măsuri de ocolire a sancţiunilor SUA, ascunzând implicarea Iranului în plăţile efectuate prin sistemul bancar american. Schema implica entităţi din Elveţia şi Turcia.

Banca Pilatus era parte într-un proces cu ziarista malteză Daphne Caruana Galizia, asasinată în octombrie anul trecut. Ea acuzase banca lui Ali Sadr de facilitarea unor activităţi politice corupte şi de spălare de bani. Pilatus Bank a susţinut că articolele conţineau informaţii false şi calomnii. Un fost angajat al băncii, principala sursă a ziaristei, a fost arestat luni în baza unui mandat european emis de autorităţile din Malta în urma unei acuzaţii de fraudă formulate de Pilatus. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Florin Călinescu l-a chemat pe Ciolacu și a dat chix cu prima emisiune

2 CULISE Președintele Iohannis a decis să nu-l mai desemneze pe Cîțu premier / Care sunt variantele din PNL

3 CULISE „Veți muri toți, Și mă omorâți și pe mine” / Propoziția cu care președintele l-a eliminat pe Cîțu din sch…

4 Așa o fi?

5 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!