Băncilă (ANM): În București, stratul de zăpadă ar putea atinge 10 cm; vântul se va intensifica după amiază și la începutul nopții

Băncilă (ANM): În București, stratul de zăpadă ar putea atinge 10 cm; vântul se va intensifica după amiază și la începutul nopții

Șeful Centrului Național de Prognoză Meteo de la Administrația Națională de Meteorologie, Gabriela Băncilă, a declarat, miercuri, la Comandamentul de iarnă convocat la Primăria Generală, că în Capitală stratul de zăpadă ar putea ajunge, izolat, la 8-10 centimetri, iar vântul se va intensifica în a doua jumătate a zilei.

Ea a reamintit că municipiul București se află sub atenționare de cod galben, începând de miercuri dimineață, de la ora 10,00, până joi dimineață la ora 9,00.

"În tot acest interval vor fi perioade de timp în care vântul va avea intensificări, în special în a doua parte a zilei de azi și la începutul nopții. Vorbim de rafale ale vântului ce vor atinge 45-50 km/h, cel mult 55 km/h. De asemenea, vor fi și intervale în care va ninge. Ninsorile vor fi mai puțin însemnate cantitativ în anumite perioade de timp, dar spre seară, în prima parte a nopții, ninsoarea va fi ceva mai abundentă, iar până mâine dimineața (...) apreciem că se poate depune un strat de zăpadă care să măsoare 8-10 centimetri izolat, posibil chiar 12 cm", a spus ea.

Băncilă a menționat că noaptea trecută, în Capitală, a avut loc fenomenul de ploaie înghețată, iar pe parcursul orelor următoare "doar pe arii foarte restrânse și pentru intervale scurte de timp", din cauza ninsorii și a lapoviței, se pot menține "depunerile înghețate" de pe artere.

Ea a mai precizat că în a doua parte a nopții intensitatea vântului se va diminua. Joi, până la orele amiezii, e posibil să mai existe reprize de ninsoare slabă.

Directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, Cosmina Simiean Nicolescu, a declarat că marți seara 570 de persoane erau găzduite în centrele Municipalității, iar 182 în centrele private și cele de la nivelul sectoarelor.

"Mai avem cazuri în stradă pe care le monitorizăm și care refuză în continuare adăpostirea: în zona Răzoare, Iancului, Gara de Nord și Gara de Est Obor, pe care le monitorizăm, în continuare, în stradă", a spus ea.

Managerul Serviciului de Ambulanță București — Ilfov, Alis Grasu, a declarat că nu au fost accidente rutiere și că, în colaborare cu DGASMB, au fost bine gestionate situațiile în care anumite persoane nu au dorit să stea în adăposturile speciale.

Comisar Ion Romică, reprezentantul Brigăzii Rutiere, a precizat că, miercuri dimineața, nu s-au înregistrat blocaje în trafic, dar s-a circulat "mai greu", "în condiții de iarnă". Pe parcursul zilei, au existat 14 intersecții cu semafoare defecte, situații remediate ulterior.

Directorul general interimar RATB, Adrian Mihail, a anunțat că a fost mobilizat întregul parc circulant, dar că în cursul dimineții au fost probleme în trafic din cauza aglomerației și a condițiilor de iarnă. Materialul antiderapant a fost aplicat în refugii de două ori, începând cu ora 2,00.

Directorul RADET, Sorin Chiriță, a precizat că au existat câteva avarii minore, care au fost soluționate rapid, și a apreciat că sistemul de termoficare nu va fi afectat de fenomenele meteo.

AGERPRES/(A — autor: Irinela Vișan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Rachetele HIMARS primite de Ucraina din SUA au distrus posturile de comandă rusești din Donbas

3 Cât de aproape e criza economică. Un expert explică ce-i aşteaptă pe români şi cum a scăpat inflaţia de sub control

4 ”Tovarășul Stalin a făcut o greșeală că a permis Germanei să existe! Să ardă în iad!” / Propagandistul lui Putin în plin delir

5 VIDEO O filmare cu coloana oficială a lui Putin „alergând” spre Kremlin a stârnit controverse în Rusia