Băncile din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au oprit tranzacțiile cu Qatarul (Reuters)

Băncile din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au oprit tranzacțiile cu Qatarul (Reuters)

Unele bănci comerciale din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite nu mai fac afaceri cu instituțiile financiare din emiratul Qatar, din cauza tensiunilor diplomatice din Golf, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Creditorii întârzie tranzacțiile până când vor primi instrucțiuni de la băncile lor centrale privind modul în care vor fi gestionate relațiile de afaceri cu Qatarul. De asemenea, băncile centrale din Emiratele Arabe Unite și Bahrein au cerut instituțiilor financiare să prezinte detaliat nivelul expunerii lor la băncile din emirat, termenul limită fiind joi, susțin sursele.

Analiștii apreciază că ruperea relațiilor diplomatice dintre Qatar și vecinii săi din Golf — Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrein — ar putea costa miliarde de dolari din cauza încetinirii comerțului și a investițiilor, precum și a creșterii costurilor de împrumut pentru statele din regiune.

Vecinii Qatarului și-au justificat măsurile prin faptul că Doha ''susține terorismul'', inclusiv Al-Qaida, gruparea Stat Islamic și Frăția Musulmană, confrerie considerată ''teroristă'' de către Egipt și țări din Golf.

Fondul Suveran de Investiții al Qatarului, cu active estimate la 335 de miliarde de dolari, ar putea ajuta emiratul să evite o criză economică după ce luni Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrein au decis reducerea legăturilor terestre, aeriene și maritime cu Doha, acuzând emiratul că susține terorismul.

Dar o parte a economiei emiratului ar putea fi afectată semnificativ dacă disputa se prelungește în următoarele luni, o perspectivă care luni a dus la scăderea pieței bursiere din Qatar cu peste 7%. Marți dimineață, Bursa de la Doha înregistra un avans de 2,7%.

Analiștii se așteaptă ca Fondurile de Investiții al Qatarului să intervină pe piață pentru a achiziționa acțiuni și a oferi sprijin pieței bursiere.

Marți dimineață, acțiunile Islamic Bank Masraf Al Rayan au urcat cu 7,4%, în timp ce titlurile Vodafone Qatar înregistrau un avans de 3%.

''Dacă disputa se extinde, ramificațiile ar putea fi imense. Firmele care gestionează active vor deveni mai prudente și nu vor face diferențe între Qatar și alte state din Golf'', a declarat pentru Reuters un bancher care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Deoarece toate aceste țări sunt puternic dependente de exporturile de țiței și gaze, legăturile comerciale și de investiții dintre ele sunt destul de reduse, astfel încât efectele negative ale disputei ar putea fi limitate.

Cu toate acestea, Qatarul se va confrunta cu costuri mai ridicate în unele domenii. În 2015, importurile de alimente ale Qatarului s-au ridicat la 1,05 miliarde de dolari, din care 309 milioane de dolari au reprezentat importurile din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Majoritatea produselor, în special cele lactate, veneau pe la granița terestră cu Arabia Saudită, astfel încât Doha va trebui să facă alte aranjamente.

Costurile construcțiilor în Qatar ar putea de asemenea crește, majorând inflația, deoarece aluminiul și alte materiale de construcții nu vor mai putea fi importate pe cale terestră.

Analiștii avertizează că Arabia Saudită ar putea convinge mai multe state să-și reducă legăturile cu Doha și ar putea forța companiile străine să aleagă între a face afaceri cu Qatarul și a obține acces la piața saudită, care este mult mai mare.

Piețele bursiere din Dubai și alte centre financiare din Golf au scăzut luni, dar nu atât de mult ca în Qatar, ceea ce demonstrează că investitorii din regiune sunt îngrijorați.

După Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrein, au mai anunțat ruperea relațiilor diplomatice cu Qatarul și Yemenul și Libia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa