Bandele de adolescenți Redan de inspirație rusă și-au făcut apariția pe străzile din Ucraina

Bandele de adolescenți Redan de inspirație rusă și-au făcut apariția pe străzile din Ucraina

Poliția națională ucraineană susține că Rusia încearcă să exporte bandele de adolescenți Redan, inspirate de un anime japonez, printr-o campanie de dezinformare pe canalele Telegram, relatează CNN.

Bandele de adolescenți Redan au apărut pe străzile din Kiev FOTO CNN

Aceste grupuri s-ar fi născut la Moscova ca bande de adolescenți contra huligani ce acționează ca flashmoburi. Incidente de încăierare în masă la care au participat așa-numitele grupări „Redan PMC” au avut loc recent la un centru comercial și la o stație de metrou din Moscova.

În ultima săptămână, bandele Redan au început să apară în mai multe orașe ucrainene - dând de lucru unei forțe de poliție deja suprasolicitate. Grupuri de adolescenți s-au adunat în capitala Kiev , precum și la Liov și Harkov; un presupus lider al rețelei, în vârstă de 16 ani, a fost reținut în Dnipro.

Poliția ucraineană a anunțat marți că a blocat 18 canale și grupuri Telegram „create pentru a desfășura campanii de informare militară rusească, pentru a submina situația internă din Ucraina și pentru a implica minori în activități ilegale".

Aceștia au adăugat că „aproximativ 30 de adunări de tineri au avut loc în diferite regiuni ale țării pe parcursul a două zile. Ofițerii de aplicare a legii au răspuns imediat și au prevenit conflictele dintre adolescenți”.

Emblema Redan, un păianjen alb cu numărul patru în centru, este inspirată din serialul anime „Hunter x Hunter” ce are drept protagonist un grup de gangsteri supranumit Gen’ei Ryodan. Membri poartă haine negre și pantaloni în carouri.

Agenția de presă de stat RIA Novosti a relatat că peste 350 de persoane - dintre care 319 minori - au fost duse la secțiile de poliție din Moscova pentru participarea la adunări Redan. Potrivit unei surse de securitate citate de agenția rusă de la aceștia au fost confiscate cuțite și cartușe de gaz.

Totodată, RIA Novosti a scris că susținători ai "subculturii Redan" au fost reținuți în Kazan, Sankt Petersburg și Novosibirsk.

Apariția lui Redan a pus pe jar chiar și Kremlinul. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat marți că este important să se pună capăt "acțiunilor ilegale", subliniind că este mai degrabă o „pseudo-subcultură” „care nu face nimic bun pentru tineretul nostru".

Bande Redan în Ucraina

Totuși, autoritățile ucrainene denunță o posibilă campanie de export prin intermediul canalelor de dezinformare de pe Telegram.

Numai în Harkov, ofițerii de poliție au identificat 245 de participanți la ceea ce a numit un flashmob lansat de Federația Rusă. 215 dintre aceștia erau minori. Volodimir Timoșko, șeful poliției, a declarat că serviciile de securitate rusești - FSB - i-au „adunat pe toți acești oameni prin manipulare și înșelăciune și ar fi trebuit să pornească o bătaie generală pentru ca televiziunea rusă să o folosească. În posesia multor (participanți) au fost găsite butelii de gaz, cuțite, pumni de metal".

Marți, unitatea cibernetică a poliției a declarat că l-a reținut pe fondatorul în vârstă de 16 ani al unui canal de Telegram Redan din orașul Dnipro.

Într-un videoclip înregistrat și publicat ulterior de poliție, adolescentul spune: "Sunt fondatorul unui grup cu aproximativ 2.500 de membri. L-am creat pentru a face bani din postări publicitare, întrucât subiectul Redan este popular pe rețelele de socializare".

El a adăugat că ideea „a venit din Rusia, cu intenția de destabilizare. Îi rog pe toți să nu mai organizeze întâlniri și să nu mai caute membri".

În capitala ucraineană, poliția a precizat că instigatorii "subculturii venite din Rusia" sunt doi adolescenți, o fată de 15 ani, care a creat un canal Telegram, și un băiat de 14 ani, care a organizat o "reuniune de conflict".

Într-un interviu postat de poliție, fata a declarat că grupul a fost creat "doar pentru a face publicitate... De asemenea, vreau să spun că nu există niciun Redan [în] Kiev". La fel ca adolescentul din Dnipro, ea a adăugat că moda Redan este " propagandă rusească. Vă rog să nu credeți astfel de informații și să vă concentrați pe grija față de băieții noștri aflați în luptă".

Vasil Bohdan, șeful Departamentului de prevenire a minorilor din cadrul Poliției Naționale, a declarat că, în total, peste 700 de persoane au fost convocate la secțiile de poliție, majoritatea fiind minori.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?