Bangladesh: Zeci de mii de manifestanţi protestează împotriva Franţei

Bangladesh: Zeci de mii de manifestanţi protestează împotriva Franţei

Zeci de mii de oameni au protestat marţi în Bangladesh împotriva Franţei, cerând boicotarea produselor franţuzeşti, relatează AFP.

Conform poliţiei, circa 40.000 de demonstranţi au ieşit în stradă în capitala Dhaka, la chemarea unui partid islamist. Forţele de ordine au oprit marşul protestatarilor către ambasada Franţei; sute de poliţişti au amplasat bariere din sârmă ghimpată.

Bengalezii au fost indignaţi de sprijinul preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, pentru caricaturile cu profetul Mahomed, ca expresie a libertăţii de exprimare. Manifestanţii au dat foc unei efigii a şefului statului francez.

Protestul a fost organizat de Islami Andolan Bangladesh (IAB), unul din principalele partide islamiste din ţară. Unul din liderii formaţiunii, Ataur Rahman, a susţinut în faţa mulţimii adunate la moscheea naţională Baitul Mukarram că 'Macron este unul din cei câţiva conducători care îl adoră pe Satan' şi a cerut guvernului de la Dhaka să îl 'dea afară' din ţară pe ambasadorul francez. Hasan Jamal, alt lider islamist, a ameninţat că protestatarii vor dărâma ambasada dacă ambasadorul nu va fi expulzat.

În cele din urmă, manifestaţia s-a sfârşit fără violenţă; participanţii s-au împrăştiat după ce au mai mărşăluit un timp pe străzile din jur, scandând apeluri la boicot şi promiţând că 'Macron va plăti scump'.

Preşedintele Franţei a fost ţinta unor manifestaţii în mai multe ţări cu populaţie majoritar musulmană, după ce l-a omagiat pe profesorul Samuel Paty, decapitat în 16 octombrie de un tânăr islamist cecen pentru că prezentase caricaturi cu profetul Mahomed într-o lecţie despre libertatea de exprimare. Macron a promis că Franţa va continua să susţină dreptul la astfel de caricaturi.

Turcia s-a poziţionat în fruntea valului de indignare anti-franceză din lumea musulmană. Chiar preşedintele Recep Tayyip Erdogan a chemat la boicotarea produselor franceze şi a pus la îndoială 'sănătatea mintală' a lui Macron. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”