Barack Obama, revoltat din cauza tragediei produse în orașul Flint

Barack Obama, revoltat din cauza tragediei produse în orașul Flint

Președintele american Barack Obama și-a exprimat miercuri indignarea față de "teribila tragedie" care a lovit orașul Flint (statul Michigan, în nordul SUA), unde s-a produs o contaminare a apei potabile, pe fondul unor reduceri bugetare pripite, relatează AFP.

"Sunt mândru de ceea ce am făcut în calitate de președinte, dar singurul rol care este mai important pentru mine este acela de tată", a declarat el în cadrul unui miting la Detroit, situat la circa 110 km sud de orașul afectat de un scandal sanitar care a șocat SUA. "Dacă eram capul unei familii de acolo, mi-aș fi ieșit din fire la ideea că sănătatea copiilor mei poate fi pusă în pericol", a adăugat el, în aplauzele celor prezenți.

Președintele SUA a subliniat că a asigurat-o pe Karen Weaver, primarul orașului, de sprijinul său "într-un moment în care urbea încearcă să iasă din această teribilă tragedie". "Aceasta ne amintește că nu putem fi neglijenți cu serviciile de bază pe care le furnizăm cetățenilor", a adăugat el în timpul unui discurs consacrat în special industriei automobilistice americane.

Pentru a reduce costurile de funcționare, municipalitatea din Flint decisese să extragă apa necesară orașului dintr-un râu local mai degrabă decât să continue s-o cumpere de lângă Detroit. La puțin timp după această schimbare, localnicii au început să se plângă de calitatea apei, în care a fost descoperită o bacterie periculoasă.

Soluția găsită pentru a combate această bacterie a crescut însă rata de agenți contaminanți în apă, devenită foarte corozivă, iar canalizarea învechită a orașului a început să degaje plumb.

În pofida presiunii autorităților federale și a testelor care indicau un nivel aproape de două ori mai ridicat de contaminare cu plumb a copiilor din Flint, responsabilii locali au întârziat mai multe luni remedierea situației.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

2 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

3 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

4 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?