Bărăscu (SANITAS): Vom continua, săptămâna viitoare, discuțiile cu Guvernul pe tema transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat

Bărăscu (SANITAS): Vom continua, săptămâna viitoare, discuțiile cu Guvernul pe tema transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat

Sindicatele se vor întâlni săptămâna viitoare la Guvern, împreună cu patronatele, pentru a discuta pe Legea salarizării și despre transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, a declarat, vineri, președintele Federației SANITAS, Leonard Bărăscu, la ieșirea de la discuțiile avute cu oficialii din Guvern.

Potrivit liderului sindical, pentru a putea fi reglementată Legea salarizării personalului bugetar aceasta trebuie raportată în regulamentul de sporuri.

"Premierul Mihai Tudose a spus că vom discuta în continuare. Chemăm și patronatul, iar pentru partea bugetară continuăm discuțiile pe partea de sporuri și aplicarea lor într-un mod care să satisfacă pe toată lumea, și nu prin tăierea lor, să rămână la 1-2% la colegi care aveau 50 sau 100%. Varianta colegilor bugetari este că, pentru a face transferul și pentru a putea reglementa Legea 153, trebuie să te raportezi la regulamentul de sporuri, care, de exemplu în sănătate e foarte important. Scoaterea lui face că, astfel, colegii mei să piardă pe net, și noi nu suntem de acord cu așa ceva", a atenționat președintele SANITAS.

Bărăscu a adăugat că nu există nimic scris care să demonstreze că aplicarea trecerii contribuțiillor de la angajator la angajat va face ca salariul net și cel brut să rămână același.

"Continuă discuțiile, nu avem nimic cert, nimic scris. Nu suntem siguri că astăzi, sub o formă anume, acea aplicare de trecere a contribuțiilor de la angajator la angajat va face că salariul net și brut să rămână același, deci ne oprim și nu continuăm. Urmează să avem discuții în continuare la nivelul Guvernului, dacă se poate, împreună cu patronatele, ca să vedem ce se întâmplă acolo. Pe partea bugetară sunt federații care merg în aceeași linie și acceptă acest transfer, iar salariile a zeci de mii de oameni scad. Răspunsul nostru pentru astăzi este nu, iar întâlnirea nu a adus un plus sau ceva pozitiv pentru noi. Vom continua mișcările pe care le aveam. Este legat totul. Nu poate fi aplicată Legea 153 a salarizării bugetarilor fără transferul de contribuții, iar asta au spus de la început, pentru că este o scădere, de la 63 de miliarde, bani care trebuie folosiți pentru aplicarea legii și a altora, adică modificarea anumitor regulamente, a pensiilor, a creșterii punctului de pensii și așa mai departe", a subliniat liderul sindical.

Întrebat despre câte variante au fost propuse, Bărăscu a răspuns că a fost vorba despre observații, nu despre variante.

"Nu au fost foarte multe variante, au fost observații, fiecare a zis din zona pe care o deține. Confederațiile au vrut un punct de vedere. Aici nu poți să vorbești despre da sau nu, pentru că sunt confederații care au și parte bugetară și care au spus că nu sunt de acord, dar și parte privată, în care au spus că sunt de acord, în momentul în care vom constata că angajatorul se ține de cuvânt și cineva va garanta că Guvernul va face această modificare la Codul fiscal, iar colegii noștri nu vor pierde nimic, nici pe net, nici pe brut, în viitoarea salarizare", a spus Leonard Bărăscu.

Acesta a susținut, de asemenea, că în cursul săptămânii viitoare acțiunile sindicale vor continua, iar pe 19 octombrie Federația SANITAS va organiza un nou miting.

"Săptămâna viitoare, nu avem o dată certă, ne vom continua acțiunile așa cum am stabilit. Adică o să facem un Consiliu Național, să vedem ce părere au oamenii despre ultimele discuții, iar pe 19 (octombrie, n.r.) oamenii vor fi mobilizați, vom face un miting de amploare aici (în Piața Victoriei, n.r.) sau într-un alt spațiu, stabilit de comun acord", a declarat Bărăscu.

O delegație formată din reprezentanții principalelor confederații sindicale a intrat, vineri dimineață, la discuții cu premierul Mihai Tudose, la sediul Guvernului. Tema discuțiilor a fost reprezentată, în principal, de revendicarea privind anularea măsurii de transfer al contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Confederația Cartel Alfa a organizat, miercuri, un miting la care au participat câteva mii de sindicaliști. Cartel Alfa a solicitat modificarea Legii 62 a dialogului social și renunțarea la propunerea de transfer al contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, că nu a renunțat la transferul plății contribuțiilor de la angajator la angajat și că în această privință se caută o soluție alături de sindicate, astfel încât toată lumea să fie de acord. Acesta a adăugat că măsura transferului de taxe sociale la angajat face parte dintr-un pachet legislativ, alături de Legea salarizării și scăderea nivelului de impozitare.

AGERPRES/(A, AS — autor: Cătălin Trandafir, editor: Daniel Badea, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...