Barna: Coaliţia nu funcţionează pe subiectul Justiţiei; acuzele la adresa lui Stelian Ion - nedrepte şi false

Barna: Coaliţia nu funcţionează pe subiectul Justiţiei; acuzele la adresa lui Stelian Ion - nedrepte şi false

Copreşedintele USR PLUS, vicepremierul Dan Barna, susţine că, în acest moment, coaliţia de guvernare nu funcţionează pe subiectul Justiţiei, iar acuzele aduse ministrului de resort, Stelian Ion, că nu şi-ar fi îndeplinit sarcinile, sunt "nedrepte şi false".

"Coaliţia nu funcţionează în acest subiect al justiţiei. Ceea ce face colegul meu, Stelian Ion, este exact să ia ce scrie (...) în programul de guvernare pe justiţie, pe care l-am agreat şi cu PNL şi cu UDMR, şi să le transforme în iniţiative legislative. A pus în dezbatere Legile justiţiei şi au înţepenit în Parlament. Am aprobat în Guvern, cu susţinerea premierului, a colegilor de la PNL şi de la UDMR, desfiinţarea SIIJ pe un proiect de lege foarte curat şi clar (...). În această etapă, colegii de la UDMR au venit cu un amendament care practic nu mai desfiinţează SIIJ, ci îl mută la Parchetul General. Pretextul pe care îl folosesc colegii de la UDMR, care blochează această iniţiativă, e unul de istoric. În trecut, dat fiind că au fost probleme în felul în care DNA a anchetat anumite cazuri, să nu mai aducem competenţa legată de magistraţi, să nu mai ajungă la DNA. (...) Dacă ai găsit un poliţist sau un procuror care nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale corespunzător, nu poţi să desfiinţezi Poliţia sau Parchetul. E absurdă această abordare", a declarat Barna, miercuri, la TVR.

Liderul USR PLUS spune că Ministerul Justiţiei şi-a îndeplinit sarcinile prevăzute în programul de guvernare pentru această perioadă, dar mai departe trebuie făcuţi şi "paşii politici".

"SIIJ - e în momentul de faţă o variantă la care lucrăm pentru a găsi o variantă acceptabilă. Legile justiţiei - aşteptăm pur şi simplu asumarea şi de către ceilalţi colegi şi sperăm să se întâmple acum, în această sesiune parlamentară care începe în septembrie, pentru că ele sunt în dezbatere, au fost lucrate, au fost prezentate de Stelian Ion şi de asta spun, acuzaţiile din spaţiul public că Stelian Ion n-a furnizat sunt şi nedrepte şi false. Tot ceea ce era prevăzut în programul de guvernare pentru această perioadă a fost adus de Ministerul Justiţiei şi de ministrul Justiţiei în Guvern. Din Guvern - dacă vorbim de SIIJ - a fost adoptat şi trimis în Parlament. Legile justiţiei sunt în Parlament pentru dezbatere. Adică lucrurile sunt acolo unde trebuie să fie, dar trebuie să facem şi paşii politici mai departe", a afirmat vicepremierul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /