Barna, o nouă declarație dubioasă: Trebuie dezvoltate relaţiile economice cu Rusia şi China, actori „relevanţi” pe plan mondial.

Barna, o nouă declarație dubioasă: Trebuie dezvoltate relaţiile economice cu Rusia şi China, actori „relevanţi” pe plan mondial.

Barna, o nouă declarație dubioasă: Trebuie dezvoltate relaţiile economice cu Rusia şi China, actori „relevanţi” pe plan mondial. 

Redăm declarația lui Dan Barna de la Suceava așa cum a fost prezentată de Agerpres:

Relaţia cu SUA este una privilegiată şi trebuie consolidată, în condiţiile în care Parteneriatul Nord-Atlantic este singura garanţie reală a României, a declarant într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri, la Suceava, candidatul Alianţei USR-PLUS la prezidenţialele din noiembrie, Dan Barna.

“Parteneriatul Nord Atlantic este garanţia reală şi cred singura de care dispune România în momentul de faţă. Relaţia cu Statele Unite este o relaţie privilegiată, care trebuie menţinută şi consolidată tocmai prin faptul că România poartă pe umeri o uriaşă aşteptare a ceea ce înseamnă NATO şi acest parteneriat cu Statele Unite, de a fi hub-ul de credibilitate şi stabilitate pe flancul estic. Deşi avem toate premisele, suprafaţă, resurse, poziţie geopolitică, context politic, totuşi pare că ne chinuim să ratăm oportunităţi. (...) Poziţia României trebuie să fie clară, de a fi membru care contează şi care e din ce în ce mai relevant în structura NATO”, a spus Barna.

 Pe de altă parte, Barna crede că trebuie dezvoltate relaţiile economice cu Rusia şi China, actori ”relevanţi” pe plan mondial.

 “Sunt relaţii de diplomaţie funcţională acolo (...) Relaţiile economice sunt fundamentale şi acestea sunt de acord că trebuie menţinute şi dezvoltate pe principii foarte clare,şi aici vorbim şi de potenţiale investiţii care pot fi făcute, nu văd o problemă din punctul ăsta de vedere (...) Politic, sunt actori relevanţi pe plan mondial. Nu putem să-i ignorăm, cum, tot aşa, nu putem să pretindem că avem vreo relaţie privilegiată, în vreun fel,  cu Rusia, pentru că istoria nu ne ajută din această perspectivă'', a spus Barna.

În ceea cepriveşte relaţiile cu Europa, Barna consideră că este nevoie de oameni competenţi, care să reprezinte ţara, pentru că “politica iresponsabilă” din ultimii ani a făcut ca România să nu aibă o voce puternică în cadrul Uniunii, care să conteze.

“Pe plan european, deşi suntem al şaselea sau al şaptelea stat, vedem ce se întâmplă cu Brexit-ul, în realitate vocea noastră are tăria unui stat de pe poziţia 24,25. Am ajuns, cumva, la marginea Europei după trei ani de politică iresponsabilă şi am avut până de curând o voce foarte slabă în Europa. La masa discuţiei în cadrul Uniunii Europene, vocea României aproape nu a contat. (...) Ceea ce propune Alianţa USR-PLUS este competenţă şi onestitate şi, dacă vom trimite la nivel european, în mai multe poziţii, oameni competenţi cu voce, nu doar cu prezenţă, atunci vom şi conta ca al şaselea sau al şaptelea stat, nu doar ca prezenţă fizică”, a mai spus Barna.

AGERPRES/(A - autor: Silvia Marcu, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)

Citiți reacția jurnalistei Adriana Duțulescu, șefa site-ului de știri Digi24.ro:

„Ma scuzati ca nu zic de PSD si Girbovan, am scris pe site kilometri. Vreau sa zic altceva, ca tot citesc si rascitesc si nu inteleg.
Conform unei stiri Agerpres, Dan Barna a declarat azi la Suceava ca trebuie dezvoltate relaţiile economice cu Rusia şi China, actori ”relevanţi” pe plan mondial, pe care "Nu ii putem ignora"
Dl Barna candidează la Președinția României, tara care are parteneriate strategice în total dezacord cu dezvoltarea de relații economice cu Rusia (aflată sub sancțiuni economice chiar) si mai ales cu China, care este dusmanul nr. 1 al tuturor axelor occidentale. Tocmai semnaram un memorandum cu SUA contra Huawei.
Eu nu cred ca dl. Barna e iubitor de rusi si de chinezi dar cred, în schimb, ca un candidat serios la Președinție ar trebui sa puna mana sa citească două trei ziare de pe afara, macar, daca nu are bani să își angajeze consilieri care sa ii faca niste punctaje responsabile. Si sa nu scoată prostii pe gura de cate ori o deschide.”

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

3 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

4 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

5 Așa arată prostia made in Rusia...