Băse vrea 2 tururi: În cazul în care CCR va decide alegeri în două tururi, avantajate ar fi PNL și partidele mici

Băse vrea 2 tururi: În cazul în care CCR va decide alegeri în două tururi, avantajate ar fi PNL și partidele mici

Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat joi că, în cazul în care CCR va decide pe 4 mai ca alegerile locale să se desfășoare în două tururi, avantajate ar fi PNL și partidele mici, iar dacă se va păstra formula actuală, cu un singur tur de scrutin, PSD ar avea de câștigat.

"Democrația este despre 50% plus unu. (...) Majoritate înseamnă 50% plus un vot. (...) Pe de altă parte, sunt țări în care alegerea se face într-un singur tur. Președintele SUA se alege dintr-un singur tur, în Marea Britanie sunt alegeri într-un singur tur. Deci, nu putem spune că alegerile dintr-un singur tur nu sunt democratice. Aici vine contra-argumentul. Contra-argumentul este că varianta dintr-un singur tur nu permite aranjamentele politice între partide cu efect în obligații de după alegeri. (...) Cert este că, în momentul de față, toată povestea este pe masa Curții Constituționale.

Pe 4 (mai — n.r.) se va pronunța Curtea și eu nu văd o incapacitate a Guvernului de a organiza și turul doi, dacă așa va decide Curtea", a afirmat Traian Băsescu, la postul B1 Tv, întrebat care crede că va fi efectul dacă CCR va decide ca alegerile locale să se desfășoare în două tururi de scrutin.

Potrivit lui Băsescu, o decizie a CCR privind desfășurarea alegerilor locale în două tururi ar avantaja PNL-ul și partidele mici care, spune el, "vor intra în acel proces de negociere și vor putea obține niște funcții în urma negocierii".

"Deci, este de discutat despre ce este mai bine. Cei avantajați acum, când avem alegeri într-un singur tur, sunt cei de la PSD", a adăugat Băsescu.

Curtea Constituțională a României discută în 4 mai excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Legea alegerilor locale, ridicată la Tribunalul București.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...