Băsescu: Cioloș și-a abandonat statutul de tehnocrat, s-a angajat clar de partea PNL

Băsescu: Cioloș și-a abandonat statutul de tehnocrat, s-a angajat clar de partea PNL

Premierul Dacian Cioloș și-a abandonat statutul de tehnocrat prin participarea la mitingul PNL, s-a angajat clar de partea de liberalilor, a declarat președintele PMP, Traian Băsescu.

 "Deocamdată, tema dominantă încă sunt dosarele DNA. Și, într-adevăr, cea de-a doua temă pare a fi Cioloș, dar de astăzi s-a spart globul cu Cioloș, pentru că, prin participarea la mitingul PNL-ului, el și-a abandonat statutul de tehnocrat. Nu a rezistat, probabil, presiunilor PNL-ului și, probabil, și ale domnului președinte Iohannis ", a declarat Traian Băsescu, duminică seară, la Digi 24, întrebat despre campania electorală pentru alegerile parlamentare din acest an.

Fiind întrebat dacă Cioloș avea de ales atâta vreme cât a acceptat să fie susținut de PNL și de USR, președintele PMP a spus: " Eu cred că avea de câștigat".

"În momentul acesta, nu mai poate spune 'sunt tehnocratul de la Victoria', în momentul acesta s-a angajat clar de partea PNL-ului. Neutralitatea s-a spulberat și cred că aici a fost o lipsă de inspirație sau, poate, de tărie de a rezista. Este clar că PNL-ul era extrem de interesat să-l atragă în fruntea PNL-ului, într-un fel sau altul, pentru că, pur și simplu PNL nu are lideri. Doamna Gorghiu nu e un lider de anvergură, Bușoi nu e un lider de anvergură, restul nici nu-i mai țin minte. Deci, aveau nevoie de un Cioloș, numai că Cioloș, astăzi, a pierdut. Nu mai poate spune: sunt tehnocratul care rămâne pe picioarele lui până când se termină campania și atunci voi adopta o soluție", a declarat Băsescu.

El a adăugat că "toată construcția" legată de Cioloș — premier independent în jurul platformei sale "România 100" s-a "dărâmat".

"Este evident că au fost într-o înțelegere în care ideea a fost că Cioloș emite o platformă, după care va adera la ea PNL-ul, va adera și partidul lui Nicușor Dan și, uite așa, facem o majoritate. După părerea mea au greșit tactic, chiar dacă strategia a fost bună în faza inițială, pentru că un Cioloș rămas la Palatul Victoria ferm pe poziție:nu mă amestec în politică, ar fi reușit să fie o locomotivă mai convingătoare decât coborât în sânul PNL-ului, cum a făcut astăzi", a declarat Băsescu.

El nu a dorit să facă vreo apreciere cu privire la o eventuală alianță post electorală a PMP în vederea formării unei majorități, întrebat ce va face partidul pe care-l conduce dacă va fi solicitat în acest sens.

"Nu am să vă dau un răspuns pentru că toți spun că nu au nevoie de PMP. (...) PSD-ul a spus:cu oricine, numai cu PMP-ul, nu, doamna Gorghiu a spus:cu oricine, numai cu PMP-ul nu. Deci avem un statut de respingere de către toate majoritățile", a declarat președintele PMP.

Băsescu a răspuns în aproximativ aceiași termeni, întrebat despre varianta ca el să fie propus ca viitor premier, precizând că PMP îl asumă ca variantă de prim-ministru.

"De partid, da. Însă pentru asta trebuie să ai procente și să fii într-o alianță. Vom vedea ce se poate face după. În orice caz există o certitudine, nu există om politic care să știe statul mai bine decât mine și să înțeleagă ce trebuie corectat de la Palatul Victoria, că de la Palatul Cotroceni nu poți să corectezi mare lucru", a spus președintele PMP.

Fiind întrebat despre faptul că PSD nu are o propunere de premier, în condițiile în care PNL i-a aruncat "mănușa" cu Dacian Cioloș, Băsescu a spus: " Nu e nicio capcană, nu au nici ei lideri. (...) Pe cine să propui, pe Dragnea care a fost condamnat ? Nu se poate. Pe Ponta care e cu trei dosare în instanță sau care, pur și simplu, a abandonat Guvernul, a demisionat ? Nu se poate. Și dați-mi pe următorii care ar putea fi în afară de cei doi", a afirmat el.

Despre varianta ca PSD să adopte o variantă de "import", după modelul Cioloș, Băsescu a spus: "S-ar putea să caute fostul director de cabinet al lui Cioloș care este europarlamentar PSD".

"Ei s-au împărțit, unul către liberali și altul către PSD. (...)Este un băiat isteț. Nu știu cât de bine cunoaște România, că lucrează de mult la Bruxelles, dar, altfel, e un om isteț", a subliniat președintele PMP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

2 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

3 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Cecenii lui Ramzan Kadîrov, așa-numiții „kadîroviți”, ar fi primit ordin să tragă în soldații ruși ce refuzau să fie carne de tun în prima linie a fro…