Băsescu: Declarația de la Roma a stabilit, fără echivoc, o Uniune Europeană cu mai multe viteze

Fostul președinte Traian Băsescu este de părere că Declarația de la Roma stabilește "fără echivoc" o Uniune Europeană cu mai multe viteze, în care state precum Franța, Germania și Olanda vor stabili "direcția și ritmul", iar celelalte state membre le vor urma "dacă vor sau dacă pot".

"Să nu ne facem iluzii, 'Declarația de la Roma' a stabilit, fără echivoc, o Uniune Europeană cu mai multe viteze, chiar dacă 'vitezelor diferite' li se spune, de ieri, 'ritmuri diferite'. Nucleul dur al UE, Germania — Franța — Olanda, va da direcția și ritmul (viteza), iar celelalte state membre vor fi libere s-o urmeze dacă vor sau dacă pot", a scris Băsescu duminică, pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, "liderii politici din România au obligația să înțeleagă acest lucru, să-l explice populației și să acționeze în consecință".

"Obiectivul fundamental, dar nedeclarat, pe termen lung, al 'ritmurilor diferite' este, în mod categoric, realizarea Statelor Unite ale Europei, iar, în această construcție, vor intra doar cei care au un ritm bun de acum înainte.Ar fi păcat să constatăm cu 'surprindere' peste zece ani, tot la Roma, cu ocazia celebrării a 70 ani de la semnarea Tratatului Fondator al UE, că un grup de state care au avut un ritm bun anunță că au devenit Statele Unite ale Europei", conchide fostul șef al statului.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 RAPORT OFICIAL / România, pe primul loc în evoluția epidemiei de COVID-19 în UE: cea mai mare rată de pozitivar…

2 Rusia amenință direct România: „Tentativele provocatoare nu vor rămâne fără răspuns. Să se gândească serios la…

3 Legist INML București / „Am participat la peste 15.000 de autopsii, însă cei decedați din cauza COVID arată alt…

4 DOCUMENT / Informațiile care dinamitează Poliția Capitalei! Berechet cerea detalii dintr-un dosar de omor peste …

5 Imaginea care arată că ruşii sunt în stare de orice / Să credem în vaccinul lui Putin?