Băsescu, despre decizia CCR: Abuzul în serviciu nu trebuie să aibă prag de bani, ci de fapte

Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Traian Băsescu, susține că abuzul în serviciu nu trebuie să aibă un prag privind o sumă de bani, ci fapte, atunci când se încalcă drepturi fundamentale, precum spune Comisia de la Veneția.

"Comisia de la Veneția recomandă să nu se folosească abuzul în serviciu și spune negru pe alb, pentru că incriminările de abuz în serviciu de foarte multe ori sunt influențate politic. (...) Pentru a acuza pe cineva de abuz în serviciu, trebuie stabilit un prag înalt. Și aici aveți explicația și de ce Tudorel Toader nu vrea să pună prag, pentru că pe urmă Comisia de la Veneția explică ce înseamnă prag înalt. (...) Nu un prag valoric", a declarat Traian Băsescu, miercuri, la B1 TV.

Traian Băsescu spune că abuzul în serviciu este atunci când se încalcă, spre exemplu, drepturile fundamentale ale românilor, prevăzute în Constituție.

"Abuzul în serviciu este facil când vorbești despre el de bani. Aici este clar că este o abordare greșită cu prag de bani, este prag de faptă, asta cere Comisia de la Veneția, să fie un prag înalt la abuzul în serviciu. Cu alte cuvinte, România are un capitol 2 în Constituție, drepturi fundamentale ale românilor, sunt vreo 40 de articole: dreptul la educație, dreptul la sănătate, dreptul la vot, dreptul la intimitate etc. Când mi le-ai încălcat pe astea, ești în abuz în serviciu. Deci, asta e interpretarea mea și pe care o voi susține", a mai spus fostul președinte al României.

Liderul PMP a afirmat că este de acord cu opinia judecătoarei Livia Stanciu, care a declarat miercuri că CCR se substituie Parlamentului și reconfigurează reglementarea infracțiunii de abuz în serviciu.

CCR consideră că dispozițiile penale în vigoare cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu "sunt formulate în sens larg și în termeni vagi", potrivit motivării deciziei prin care a fost soluționată excepția de neconstituționalitate ridicată de Bombonica Prodana, fosta soție a președintelui PSD, Liviu Dragnea.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi date din exit-poll-uri / Marian Oprișan pierde șefia CJ Vrancea în favoarea PNL! Situație critică la Neamț, …

2 LIVE Alegeri locale 2020 / Prezență la vot de 41,48% la ora 19. În București - 31.86% / Trei județe trec de 50%

3 HARTĂ Ce partide au câștigat șefia Consiliilor Județene

4 Priviți cum arată Gâdea... Pieleanu anunță 5 surprize la București!

5 Situația în exit-poll-uri la ora 16.30: PNL va înregistra un scor național fără precedent! Nicușor Dan-41%, Fi…