Băsescu despre decizia SRI în cazul Coldea: Era o măsură necesară pentru sistemul pe care-l reprezintă

Băsescu despre decizia SRI în cazul Coldea: Era o măsură necesară pentru sistemul pe care-l reprezintă

Fostul președinte Traian Băsescu spune că măsura luată în cazul generalului SRI Florian Coldea era necesară pentru sistemul pe care-l reprezintă și susține că "adevărul" trebuie scos la lumină în ceea ce privește relația "Ghiță-Coldea-Kovesi".

''Cred că era o măsură necesară pentru sistemul pe care-l reprezintă domnul Coldea, pentru structura pe care o reprezintă. Sunt o structură militarizată și aceasta era modalitatea de a acționa. (...) Probabil că avut și ei o analiză. (...) Măcar știm că s-au aplicat perceptele instituțiilor militare. Generalul Coldea este la dispoziția directorului SRI și o comisie, probabil structura de contrainformații interne, va documenta evenimentele povestite de domnul Ghiță'', a spus Băsescu, la B1 TV.

Întrebat dacă generalul Coldea a fost pus în fața unei demiteri, fostul șef al statului a replicat: ''Eu cred că nu se mai putea, dacă dânsul nu a avut eleganța să demisioneze, nu se mai putea. Instituția trebuia să reacționeze''.

El a afirmat că ''pagubele'' la adresa SRI sunt ''majore'' și a opinat că, indiferent care va fi rezultatul anchetei Serviciului, Coldea nu va reveni în funcție. ''Adevărul trebuie scos la lumină în ceea ce privește relația Ghiță-Coldea-Kovesi'', a punctat Băsescu.

Fostul președinte a susținut că decizia conducerii SRI a fost luată cu aprobarea șefului statului.

"Dacă dumneavoastră credeți că decizia de astăzi a lui Hellvig s-a luat fără aprobarea președintelui, nu pot să vă spun decât că ați fi naivă. E vorba de prim-adjunctul SRI", a spus fostul șef de stat.

Totodată, întrebat despre viitorul ''binomului Coldea-Kovesi'' și dacă șefa DNA ''va ieși din ecuație'', Băsescu a arătat că, administrativ, nu se poate face legătură între cele două instituții.

''Nu știu, asta trebuie discutat cu CSM-ul și cu ministrul Justiției (...) În niciun caz, administrativ nu putem face legătura între cele două instituții'', a arătat el.

Fostul președinte și-a exprimat regretul că nu a schimbat din funcție conducerea SRI, ''lăsându-i moștenire''.

"Atât timp cât timp ținem șefi operativi ai unor astfel de servicii cu zeci de ani, așa se va întâmpla. Funcția generează și pasiunea spre dictatură. Va trebui să limităm și mandatele marilor șefi din SRI, pentru că sunt și ofițeri tineri care au dreptul la ascensiune. (...) Una din marile greșeli pe care eu am făcut-o a fost că nu i-am schimbat din funcție, lăsându-i moștenire", a spus Băsescu.

Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a dispus, joi, constituirea unei comisii speciale în urma informațiilor apărute în public referitoare la generalul Florian Coldea, iar până la finalizarea verificărilor acesta este pus la dispoziția șefului SRI, informează un comunicat de presă al instituției.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CULISE „Veți muri toți, Și mă omorâți și pe mine” / Propoziția cu care președintele l-a eliminat pe Cîțu din sch…

2 Ultimele informații certe

3 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!

4 Da, e fata lui Țiriac! / Voi realizați că miliardarul s-a dus cu Laurette la Mamaia?

5 Ăsta e șef pe la „Doi ș’un sfert”