Băsescu, despre o posibilă urmărire penală a premierului: Preşedintele României nu-l poate revoca

Băsescu, despre o posibilă urmărire penală a premierului: Preşedintele României nu-l poate revoca

Liderul PMP, senatorul Traian Băsescu, a declarat duminică seara că preşedintele Klaus Iohannis nu îl poate revoca din funcţie pe actualul premier în urma unei eventuale urmăriri penale după plângerea făcută de liderul PNL, Ludovic Orban, deoarece Constituţia nu îi conferă respectiva prevedere, iar acesta poate fi demis doar de Parlament, printr-o moţiune de cenzură.

Băsescu a precizat că premierul ar putea fi suspendat timp de 45 de zile, dar chiar dacă s-ar întâmpla acest lucru, preşedintele nu poate emite decretul de revocare.

"Art. 107 (din Constituţie - n.r.) spune foarte clar: preşedintele României nu-l poate revoca pe primul ministru. Şi de aici venim şi spunem: stă suspendat 45 de zile premierul. Şi? Pentru că cineva trebuie să emită un decret de revocare. Preşedintele nu poate. Ar putea Parlamentul, dar numai printr-o moţiune de cenzură. Deci premierul nu poate fi schimbat decât prin votul Parlamentului. Majoritatea care e acum în Parlament arată că n-ar fi nicio şansă ca Parlamentul să dea un vot, să zicem că face opoziţie, unei moţiuni de cenzură. N-ar fi nicio şansă să treacă. Dacă s-ar merge pe această idee, este clar că opţiunea de cenzură picată în Parlament, premierul este mai viu ca oricând", a declarat Băsescu la B1 TV.

Fostul şef al statului a subliniat că, dacă ar fi avut această posibilitate, i-ar fi revocat din funcţie pe foştii premieri Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta.

"Ca să ai o revocare, trebuie să fie voinţa preşedintelui, exprimată în mod legal. Ori aici îi scrie că nu poate. Ce te faci? Şi m-aş mai duce puţin cu interpretarea într-o zonă, pentru că discutăm despre premier, şi zona în care m-aş duce ar fi articolul 110, care spune: numai Camera Deputaţilor, Senatul şi preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului. Eu cred că un procuror inteligent spune: sesizarea e făcută de domnul Orban Ludovic. Ia să vedem, e cumva preşedintele Camerei Deputaţilor? Nu. E cumva preşedintele Senatului? Nu. E cumva preşedintele României? Nu. Deci nefiind niciunul din cei trei, procurorul vine şi spune, e o sesizare care nu întruneşte condiţiile. Asta dacă vrea să respecte Constituţia României", a precizat Traian Băsescu.

Acesta a punctat însă că "procurorul este acoperit" şi dacă "începe o cercetare in rem şi constată că Viorica Dăncilă a făcut înaltă trădare", solicitându-i apoi preşedintelui Iohannis "aprobarea începerii urmării penale in personam".

"Procurorul este acoperit şi dacă face următorii paşi: începe o cercetare in rem, constată că a făcut înaltă trădare doamna Dăncilă şi îi cere preşedintelui să aprobe începerea urmăririi penale in personam. Şi aprobă sau nu aprobă. Aş trage o concluzie: preşedintele s-ar compromite dacă ar intra în jocul acesta pentru că are o precizare în Constituţie, că nu îl poate revoca pe primul ministru nici direct şi nici indirect", a mai spus Băsescu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”