Băsescu: Guvernul Grindeanu trebuie să plece, PSD să numească un alt premier

Băsescu: Guvernul Grindeanu trebuie să plece, PSD să numească un alt premier

Președintele Partidului Mișcarea Populară, senatorul Traian Băsescu, a declarat duminică, într-o emisiune televizată, că este de acord cu protestatarii din Piața Victoriei care spun că Guvernul Grindeanu trebuie să plece, dar și cu cei de la Palatul Cotroceni, care susțin că trebuie respectat rezultatul alegerilor, iar PSD trebuie să rămână în continuare la guvernare.

Traian Băsescu a declarat că actualul guvern trebuie să plece pentru că 'a încercat să mintă', iar în momentul de față este 'un guvern închis pe plan extern'.

'Acest guvern trebuie să plece (...) Cât timp în cancelariile occidentale apare Grindeanu prim-ministru, acest guvern va avea probleme. Ce trebuie să facă PSD — trebuie să nominalizeze cât mai repede un alt premier și să pună un alt guvern pe picioare foarte rapid', a declarat Traian Băsescu, la TVR1.

El a spus, însă, că nu este de acord cu protestatarii din Piața Victoriei care cer guvernanților să 'nu se atingă' de Codul Penal.

'Greșit! Avem obligația să corectăm articolele din Codul Penal. Sunt 55 de hotărâri ale Curții Constituționale care stabilesc neconstituționalitatea unor articole din lege, sunt articole neclare la abuzul în serviciu, articole care diminuează dreptul la apărare al celor acuzați (...), sunt câteva articole extrem de importante pentru Codul Penal și statul de drept. Deci, au dreptate când spun să plece Guvernul, dar nu au dreptate când spun să nu se modifice Codul Penal (...) Ceilalți, de la Palatul Cotroceni, spun că Guvernul nu ar trebui să plece. Nu au dreptate, Guvernul trebuie să plece (...) Tot la Cotroceni spun să plece președintele și nu au dreptate (...) Dar mai cer un lucru — să se respecte rezultatul alegerilor și aici au dreptate. Deci, cei de la Cotroceni au dreptate când spun că cei care au câștigat la alegeri să conducă țara', a mai spus Traian Băsescu.

Fostul șef al statului consideră că cea mai mare greșeală făcută de Guvernul Grindeanu a fost că a încercat să modifice doar câteva articole din Codul Penal, creând astfel impresia că vrea să-și apere 'clientela politică'.

'Cea mai mare greșeală pe care au făcut-o e că au abordat o plajă îngustă. Dacă era în numele aducerii Codului Penal și Codului de procedură penală la zi față de hotărârile Curții Constituționale și Directivei 343 a Uniunii Europene, trebuiau să facă o implementare completă și nu a două-trei articole, dând impresia că e dedicată. Eu vă spun că aceeași impresie o am și despre proiectul de lege privind grațierea. A fost făcut foarte îngust, pentru câteva categorii. Eu văd acest proiect de grațiere ieșind din Parlament cu o plajă foarte largă, care să elibereze, spre exemplu, pe cei care nu au făcut fapte cu violență, nu sunt acuzați de pedofilie, nu sunt recidiviști, iar dacă este vorba despre condamnări și cu pagube făcute statului, cu plata pagubei făcute. Deci, dacă nu vor da un spectru larg ambelor abordări, atunci vor fi supuși suspiciunii că o fac pentru clientela politică', a mai afirmat Băsescu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...