Băsescu: În locul lui Iohannis, aş fi discutat cu Vucic despre cazul Ghiţă; subiectul ar fi fost pe agenda bilateralei

Băsescu: În locul lui Iohannis, aş fi discutat cu Vucic despre cazul Ghiţă; subiectul ar fi fost pe agenda bilateralei

Senatorul Traian Băsescu, preşedintele PMP, a declarat luni că în locul actualului şef al statului, ar fi abordat subiectul aducerii în România a fostului deputat Sebastian Ghiţă din Serbia în cadrul întrevederii pe care Klaus Iohannis a avut-o recent cu preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, la Bucureşti.

"Sigur, este şi asta o abordare a domnului preşedinte Iohannis: nu e treaba preşedinţilor. Eu consideram că întotdeauna, când nu se putea pune în aplicare o hotărâre judecătorească, decizie judecătorească, consideram că statul român este umilit. Şi trebuie să mişc lucrurile, să arătăm că suntem stat, nu umbrelă sau glugă de coceni", a afirmat Traian Băsescu, întrebat la TVR1 cum comentează poziţia preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la subiectul Sebastian Ghiţă.

Întrebat dacă el, ca şef al statului, ar fi discutat cu preşedintele sârb despre Sebastian Ghiţă, Băsescu a spus: "Subiectul ar fi fost pe agendă înainte de venirea lui, adică ştia că e subiect de discuţie în întâlnirea bilaterală".

"Întâlnirea bilaterală are două momente, unul în care cei doi preşedinţi sunt singuri şi partea a doua, când se duc în plenul delegaţiilor. La partea în care ar fi fost între patru ochi era subiect cu s mare şi cu: atenţie, că nu ne jucăm şi aveţi nevoie de noi să vă sprijinim să intraţi în UE sau, ştiu eu, ce alte negocieri. (...) Deci, un şef de stat are pârghii să discute lucrurile", a susţinut fostul şef la statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, pe 8 martie, în conferinţa de presă comună susţinută alături de omologul său sârb la Palatul Cotroceni, că Aleksandar Vucic i-a spus în legătură cu subiectul Sebastian Ghiţă că "lucrurile sunt pe făgaşul normal" iar "instanţele deliberează".

Întrebat dacă a discutat cu omologul sârb, aflat în vizită oficială la Bucureşti, despre situaţia fostului deputat Sebastian Ghiţă şi despre eventuale soluţii pentru a grăbi procesul de extrădare a acestuia în România, având în vedere că este cercetat în mai multe dosare, preşedintele Iohannis a răspuns: "Nu am discutat, dar pe urmă am aflat că vreţi să întrebaţi aşa ceva şi l-am întrebat pe domnul preşedinte, care mi-a spus că nu ştie, dar, cu siguranţă, lucrurile sunt pe făgaşul normal, instanţele deliberează şi se va da un verdict în această chestiune. Mai mult nu a putut să îmi spună, mai mult nu ştiu nici eu. Nici nu cred că este treaba preşedinţilor, personal, să se ocupe de cei care fug de justiţia românească". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”