Băsescu: Iohannis trebuie să ia o decizie politică în cazul Kovesi; nu ce e drept, ci ce e necesar

Băsescu: Iohannis trebuie să ia o decizie politică în cazul Kovesi; nu ce e drept, ci ce e necesar

Senatorul Traian Băsescu, preşedinte PMP, a declarat că şeful statului trebuie să ia o decizie politică în cazul Laurei Codruţa Kovesi, în care să ţină cont de impactul pe care această decizie îl are pentru România.

"Nu, nu o schimbă pentru că imaginea externă este cea pe care o vedeţi în raportul Greco. (...) Preşedintele nu poate să ţină cont numai de realităţile constatate în ultima perioadă. Preşedintele trebuie să ţină cont şi de impactul pe care-l are pentru România. (...) Deci, eu cred că Iohannis trebuie să ia o decizie politică. Ce este mai bine pentru România, pentru că ăştia sunt termenii în care un preşedinte poate să gândească, nu ce e drept, ci ce e necesar", a declarat Traian Băsescu, duminică, la România TV, referitor la ce decizie va lua Klaus Iohannis cu privire la cererea de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Întrebat fiind dacă, în aceste condiţii, şeful statului ar da dovadă că rămâne "surd" la neregulile care sunt descoperite în sistem, el a spus: "Pentru asta există instanţe".

"Deocamdată e Inspecţia Judiciară, sunt instituţii care administrează anumite activităţi. Sunt declaraţiile de la Prahova, unde nu se poate sustrage de la responsabilitate, că s-a întâmplat în instituţia pe care cu onor o conduce, sau la Bihor sau la Braşov, sau pe la Constanţa sau cu diverşi procurori care au făcut abuzuri uriaşe, însă astea sunt decizii administrative. La un moment dat, toate acestea trebuie să meargă în instanţă, pentru că şi doamna Kovesi va trebui să răspundă în faţa instanţei, dar până atunci discutăm despre o impresie care încă este valabilă şi anume aceea că actuala putere, în mod incorect, vrea să schimbe luptătorul împotriva corupţiei, zeiţa dreptăţii, Laura Codruţa Kovesi. Din acest motiv eu nu aş schimba-o pentru că aş face un rău României ", a declarat liderul PMP.

Băsescu a mai spus că riscul de decredibilizare totală a României este mai mare decât riscul de a o menţine pe Kovesi la conducerea DNA.

"Kovesi în fruntea DNA trebuie să facă ordine în sistem până la expirarea mandatului, dacă înţelege lucrul ăsta. Dacă nu înţelege, deocamdată, nu poţi să pui interesul naţional pe un interes administrativ de schimbare a unui procuror şef. Asta este. Credibilitatea pe care o au cei care sunt împotriva doamnei Kovesi este mult mai scăzută, decât credibilitatea doamnei Kovesi - pe plan extern vorbesc, probabil şi la intern - dar, având în vedere că România are nevoie să facă progrese spre Schengen, spre zona euro, spre nucleul dur al UE, este important să rămână ţara pe linie, nu DNA", a afirmat el.

Întrebat dacă din punctul său de vedere Laura Codruţa Kovesi ar fi trebuit să se gândească să demisioneze din funcţie, liderul PMP a spus: "Categoric, da, ar fi fost cea mai elegantă ieşire din situaţie".

"Ar fi lăsat şi instituţia să se recredibilizeze şi ar fi descongestionat şi mintea preşedintelui de o mare problemă pentru că în capul preşedintelui va fi o bătălie. Preşedintele nu-i orb, nu poate să nu vadă că sunt erori majore şi abuzuri în DNA, va vedea, deşi trebuie să recunoaştem că sunt şi multe lucruri bune, iar DNA-ul trebuie să meargă înainte. (...) În această situaţie, cu certitudine preşedintele va vedea, îşi dă seama că în mod normal ar trebui revocată, dar, pentru interesul României, nu o va revoca", a susţinut Băsescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat pe 23 martie, aflat la Bruxelles, că decizia în privinţa cererii de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, va fi luată mai degrabă după Paşti. Tot atunci, el a precizat că în luarea deciziei se va 'inspira' din toate documentele care îi sunt puse la dispoziţie de ambele părţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa