Băsescu, la dezbaterea proiectului UDMR referitor la 15 martie: Niciodată nu voi permite unei minorități să umilească românii

Băsescu, la dezbaterea proiectului UDMR referitor la 15 martie: Niciodată nu voi permite unei minorități să umilească românii

Senatorul Traian Băsescu a declarat luni că parlamentarii UDMR, inițiatorii inițiativei legislative prin care se propune ca ziua de 15 martie să fie consacrată ca sărbătoare a comunității maghiare din România, urmăresc să-i umilească pe români și să facă din această dată o zi națională a României.

 "Nu voi relua argumentele de la intervențiile mele trecute cu privire la lipsa de oportunitate a acestei legi, la umilința pe care o aducem chiar memoriei celor care au căzut când Ungaria voia sa se facă mare pe seama Ardealului. V-aș mai sublinia însă un lucru, dragi colegi de la UDMR. Mai acum câteva luni spuneați că pentru voi Ziua Națională a României nu este o sărbătoare, ci o zi de doliu. De ce vreți sa ne faceți nouă zi de sărbătoare una din cele trei zile naționale de sărbătoare ale voastre? Este doar o întrebare, la care nici măcar nu aștept răspuns", a spus senatorul PMP Traian Băsescu în timpul dezbaterilor din plenul Senatului pe marginea acestei propuneri legislative.

În replică, senatorul Cseke Attila, liderul grupului UDMR, a spus: "Ne-ați întrebat de ce vrem să îi umilim pe români. Aș putea și eu să vă întreb, domnule președinte, dumneavoastră de ce i-ați umilit timp de 10 ani când ne-ați trimis mesaje de felicitare de 15 martie. Eu cred că nu i-ați umilit pe români atunci când ne-ați trimis mesaje de felicitare în cei 10 ani cât ați fost președinte și cred că abordarea relației româno-maghiare și climatul în care se desfășoară relația româno-maghiară depinde foarte mult de conducătorii celor două comunități și mesajele pe care le dau acești conducători. Președintele Traian Băsescu timp de 10 ani a dat mesaje coerente, corecte față de comunitatea maghiară de 15 martie. Din păcate senatorul Traian Băsescu (...) a stricat tot ce a făcut pe acest domeniu președintele Traian Băsescu".

Băsescu a subliniat însă că nu a avut niciodată vreo înțelegere cu UDMR ca șef al statului.

"Cât am fost președinte nu am avut nicio înțelegere cu voi, cu UDMR. Aduceți-vă aminte că la toate alegerile și la toate referendumurile ați susținut bolșevismul biruitor. Și acum faceți același lucru. Tot timpul voi avea respect pentru comunitatea maghiară, ca pentru orice altă minoritate, dar niciodată nu voi permite unei minorități să umilească românii. Iar voi, cu propunerea de a face zi națională în România din ziua voastră, de 15 martie, asta urmăriți, să umiliți românii în timp ce le spuneți de la vârful partidului că voi urâți ziua națională a românilor. Vreau să știți că nu puteți să păcăliți pe nimeni. Știu că vă așteaptă Viktoraș (n.r. — premierul Ungariei, Viktor Orban), căruia i-am spus la Tușnad 'atâta autonomie în ungurime câtă la Caracal'. Vă așteaptă să rânjiți: 'I-am păcălit pe români, le-am pus ziua în care îi omoram prin Ardeal să fie și ziua lor națională. Mulțumiți-vă că vă spunem: 'La mulți ani!' de zilele pe care vi le autodeclarați ca fiind zilele voastre naționale. Nu ni le dați și nouă, că avem ziua noastră", a mai spus Băsescu.

Cseke Attila i-a reproșat lui Traian Băsescu că nu a citit proiectul de lege și că a promulgat, în calitate de președinte, proiecte de lege prin care sunt consacrate zile ale comunităților tătare și rome, așa cum este și acest act normativ pentru comunitatea maghiară.

"Așa cum ați spus tot felul de chestiuni care nu sunt adevărate legate de 15 martie și acum ați enunțat ceva. Nu ați citit nimic din proiectul legislativ, nu se propune zi națională în România în 15 martie, așa cum nici ziua comunității tătare și a comunității rome, pe care le-ați promulgat dumneavoastră ca și președinte al statului, nu sunt zile naționale. Sunt zile ale comunităților naționale respective", a adăugat Cseke Attila.

Senatorul USR Allen Coliban a făcut un apel către întreg spectrul politic la pace, la chibzuință și la eforturi comune în direcțiile care ne unesc.

"Visez la ziua în care politicienii se vor ridica la nivelul oamenilor simpli care conviețuiesc în bună pace și bună vecinătate în Transilvania (...) Mă uit în sală și văd frică. Frica de tensiunile interetnice, frica de manifestările extremiste, într-un context european deja zbuciumat. Frica de a pierde voturi. (...) USR susține democrația și drepturile minorităților, suntem însă datori să dezamorsăm împreună tensiunile ce decurg din interpretarea diferită a semnificației acestei date și a istoriei comune. Din păcate, mai avem mult de lucru în acest sens. Acesta este apelul nostru către întreg spectrul politic, la pace, la chibzuință și la eforturi comune în direcțiile în care ne unesc", a spus Allen Coliban.

La rândul său, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a subliniat că "umilirea oricărui cetățean român de orice cetățean este de neacceptat".

"Eu cred că umilirea oricărui cetățean român de orice cetățean este de neacceptat. Din păcate, noi, aici în țara aceasta, am fost umiliți de români", a încheiat Andronescu dezbaterile pe această temă în plenul Senatului.

Senatul a respins, în ședința plenului de luni, inițiativa legislativă a UDMR prin care se propunea ca ziua de 15 martie să fie consacrată ca sărbătoare a comunității maghiare din România, iar angajații maghiari să primească o zi liberă pentru a participa la manifestări.

În favoarea respingerii au votat 82 de senatori, 11 s-au abținut și 8 au fost împotrivă.

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional în acest caz.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

2 PSD, dovada corupției crase! / Muistul sclemberist Teodorovici, artizanul afacerii! / Comisia Europeană a întrerup…

3 Ziua în care Anna Lesko a rupt internetul...

4 Așa o fi?

5 Şeful Corpului de Control al Poliţiei Române, „pedepsit” să-şi stabilească singur sancţiunea după ce a fost pr…