Băsescu ȘOCHEAZĂ: A fost CEL MAI DUR summit NATO pe care eu l-am văzut! Rusia e la LINIA ROȘIE!

Băsescu ȘOCHEAZĂ: A fost CEL MAI DUR summit NATO pe care eu l-am văzut! Rusia e la LINIA ROȘIE!

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat duminică seara la România TV că Summitul NATO de la Varșovia a fost cel mai dur pe care l-a văzut, fiind unul 'preventiv la adresa Rusiei'.

'Summit-ul NATO a fost cel mai dur summit pe care eu l-am văzut — am participat la cinci, dar cel mai dur și nu amenințător, preventiv la adresa Rusiei: 'Atenție că sunteți la linia roșie!'. Se lasă și poartă de dialog, dar nu așteptând, ci înarmându-ne. Spre exemplu, pentru Marea Neagră se are în vedere întărirea capacităților aeriene și navale care se vântură prin Marea Neagră. România s-a întors cu poziții globale și aici încercarea de a trage foloase din eșecuri e copilărească. România avea un succes dacă avea o brigadă NATO pe teritoriu și nu o brigadă românească. Dar nu s-a putut, nu s-a putut. Dar tratează lucrurile la nivel global, pentru că Marea Neagră este reconfirmată ca fiind zonă de risc și de instabilitate, ca și Marea Baltică, ca și Marea Mediterană. Deci avem foloase de securitate, dar nu proiecte naționale', a arătat Băsescu.

El a spus că deciziile luate la Varșovia pot însemna că cele trei state baltice, Lituania, Letonia și Estonia, precum și Polonia 'sunt într-un risc mai mare decât România' și că s-a considerat că riscul de invazie este mai mare în acea zonă.

'Țineți cont că cele trei state baltice sunt majoritar vorbitoare de limbă rusă și că au fost în componența Uniunii Sovietice. Iar Kaliningradul care e ticsit de armament și tehnică militară a Federației Ruse nu e foarte aproape de România, dar e foarte aproape de Polonia și Țările Baltice. Deci riscul mai mare de invazie este pe flancul Nord-Estic, nu pe cel Sud-Estic', a susținut Traian Băsescu.

Fostul președinte a mai arătat că documentele Summit-ului arată 'o voință incredibilă' pentru descurajarea actelor de agresiune din partea Rusiei și că acestea vorbesc în primul rând despre 'descurajare' și mai apoi de 'apărare'.

'Am participat la cinci summit-uri și nu am văzut atât de frecvent pronunțat și în scris în actele oficiale ale Summit-ului cuvântul 'descurajare'. Deci politic NATO va fi să descurajeze agresivitatea Federației Ruse oriunde s-ar întâmpla ea și face referire la Marea Baltică, Marea Neagră, Nordul Oceanului Atlantic și Marea Mediterană, zone de risc. Și tot timpul documentul vorbește despre descurajare și pe urmă despre apărare. Descurajare și apărare. Pune accent pe cele trei elemente clasice de descurajare, forțe navale, forțe aeriene, forțe terestre și elementul de boltă, descurajarea nucleară. Iar aici vine și precizează documentul Summit-ului că sistemul antirachetă este complementar sistemului de descurajare nuclear (...) Când ai riscuri de securitate și 1% nu ai dreptul să nu le iei în considerare, să iei maxime măsuri pentru a face și din cel 1% risc să îl duci către zero. Măsurile pe care le ia NATO acum sunt măsuri stricte de descurajare', a mai afirmat Traian Băsescu. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

2 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

3 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Cecenii lui Ramzan Kadîrov, așa-numiții „kadîroviți”, ar fi primit ordin să tragă în soldații ruși ce refuzau să fie carne de tun în prima linie a fro…