Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Băsescu: Summit-ul NATO de la Varșovia va fi un eșec pentru România

Fostul președinte Traian Băsescu a susținut duminică seară, într-o emisiune televizată, că summit-ul NATO de la Varșovia va fi "un eșec" pentru România. Liderul PMP a declarat la B1TV că este evident că miza summit-ului va fi frontiera de Est a NATO și UE și securitatea țărilor baltice, a Poloniei, României, Bulgariei și Turciei.

'Din păcate, acest summit va fi un eșec pentru România și nu o spun din interes politic, ci o spun știind ce poate obține România, adică nimic, niciun progres față de summit-ul din Țara Galilor, din 2014. Acolo s-a stabilit operaționalizarea scutului până la următorul summit, acolo am stabilit să avem operațional un comandament de unitate de divizie, acolo s-a stabilit să avem un comandament de batalion pentru probleme logistice, de îmbinare a forțelor (...) Pasul următor era să obținem și trupele pe care să le comande acest comandament de divizie (...), pentru că este foarte important să ai comandamentul. În primul rând trebuie să îl populezi cu logistica necesară soldaților, adică să ai tancurile, tunurile, rachete, tot ce îti trebuie pentru luptă pozițională, să ai alimentele pentru militari, combustibilul în depozite și militarii să vină', a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că, la ora actuală, Marea Neagră este 'un lac rusesc' pentru că forța militară a Federației Ruse în zona aceasta este 'mult mai mare și dominantă' în raport cu forțele navele ale NATO, însă a ținut să puncteze că în jurul Mării Negre și în proximitatea acesteia sunt baze aeriene extrem de puternice ale NATO.

Potrivit lui Băsescu, Federația Rusă ar fi fost cea care a încălcat toate regulile, toate angajamentele stabilite, respectiv a 'ocupat teritorii din Georgia', a 'anexat' Ucraina și a provocat un 'război civil' în Estul acesteia și, în plus, nu și-a retras nici armamentele din Transnistria.

'Primii care au încălcat toate regulile au fost rușii, Federația Rusă. Ei nu au respectat mai nimic din ce au promis și atunci trebuie să avem o reacție de descurajare (...) Acum au ajuns la frontiera NATO, ce așteptăm, să invadeze Polonia ca să ne trezim (...) Nu, NATO a fost forțat să reacționeze (...) Putin dacă va forța lucrurile (...) nu va face decât să lanseze definitiv o cursă a înarmărilor, pe care iarăși o va pierde pentru că nu are forța Occidentului dacă se va pune problema creșterii cheltuielilor militare', a declarat Traian Băsescu. AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dacă-l vedeți pe ăsta în Guvernul PNL să știți că MAFIA a rămas la putere!

2 ALARMĂ Deși este demisă, Dăncilă vrea să dea chinezilor, pe ultima sută de metri, un contract major: construir…

3 Se conturează Guvernul Ludovic Orban. Ce riscă Iohannis și PNL. Avertismentul lui Rareș Bogdan

4 Cât s-o fi dat? Frățiorul MAFIEI mineritului din Gorj, favoritul PNL pentru portofoliul Economiei! A fost lide…

5 Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerele care dispar. Schița momentului

recomandări

Te ia DNA: Vlad Cosma

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan