Bătălia pentru Bahmut. Cronologia celor mai importante momente din cea mai lungă luptă a războiului

Bătălia pentru Bahmut. Cronologia celor mai importante momente din cea mai lungă luptă a războiului

Reuters a realizat o cronologie a momentelor semnificative ale bătăliei pentru Bahmut care, potrivit Kievului, nu s-a încheiat încă, deși Moscova și compania privată Wagner au anunțat sâmbătă că au ocupat în întregime orașul.

Cele mai dure lupte ale războiului au loc în tranșee FOTO Profimedia

Lupta pentru controlul Bahmut, un oraș cu 70.000 de locuitori în zona industrială a Donbasului, a izbucnit în august anul trecut. De atunci, se dă o luptă brutală care a degenerat într-o bătălie de uzură inclusiv la periferie și în localitățile din jur, în tranșee.

Niciun alt oraș nu a fost asediat atât de mult timp și atât Ucraina, cât și Rusia au suferit pierderi grele.

Bahmut este considerat a fi important din punct de vedere strategic datorită poziției sale de-a lungul autostrăzii E40 - care leagă al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, de orașul rus Rostov pe Don.

Reuters a realizat o cronologie a momentelor semnificative ale bătăliei pentru Bahmut care, potrivit Kievului, nu s-a încheiat încă, deși Moscova și compania privată Wagner au anunțat că au ocupat în întregime orașul.

8 mai 2022 - Ucraina confirmă că forțele sale s-au retras din Popasna, un oraș situat la aproximativ 24 km est de Bahmut, un drum important făcând legătura între cele două așezări. Asta permite forțelor rusești să avanseze spre Bahmut și să îl bombardeze cu artilerie.

9 august 2022 - Serviciile britanice de informații afirmă în raportul lor zilnic privind situația pe câmpul de luptă că axa Bahmut a fost cel mai de succes front al Rusiei în ultimele 30 de zile, după ce trupele Moscovei au avansat aproximativ 10 km în regiune.

8 octombrie 2022 - Data indicată de liderul mercenarilor ruși Evgheni Prigojin ca fiind începutul asaltului asupra orașului Bahmut de către luptătorii săi din Wagner.

15 octombrie 2022 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski declară că situația din Bahmut este "cea mai dificilă" dintre toate liniile de front. "Ne menținem pozițiile", spune el.

20 decembrie 2022 - Zelenski face o vizită surpriză în oraș, unde își salută trupele "supraomenești" și le îndeamnă să lupte în continuare.

25 ianuarie 2023 - Armata ucraineană declară că s-a retras din orașul Soledar, la nord de Bahmut. Cu două săptămâni mai devreme, Prigojin a postat o fotografie cu el și luptătorii săi în ceea ce el a spus că este una dintre minele de sare din Soledar.

3 februarie 2023 - Zelenski transmite că Ucraina va lupta "cât de mult timp vom putea" pentru Bahmut. "Nimeni nu va renunța la Bahmut ... Noi considerăm Bahmut fortăreața noastră", spune el.

22 martie 2023 - Zelenski face o vizită surpriză la trupele din apropierea orașului asediat pentru a le mulțumi pentru curajul lor și pentru a le înmâna distincții.

2 aprilie 2023 - Prigojin înalță un steag rusesc lângă ceea ce el spune că este primăria din Bahmut. El spune că preluarea clădirii înseamnă că orașul a fost capturat de Moscova "din punct de vedere legal". Ucraina îi respinge afirmația, observând că nu este clar unde a ridicat acesta steagul.

11 aprilie 2023 - Șeful Wagner susține că mercenarii săi controlează peste 80% din Bahmut. Ucraina neagă acest lucru, spunând că controlează "considerabil" mai mult de 20% din oraș.

26 aprilie 2023 - Ministerul britanic al Apărării transmite în raportul său zilnic că luptele au ajuns la periferia vestică a Bahmut în ultima săptămână, în special în jurul așezării Hromove, la marginea de nord-vest, în timp ce Ucraina încearcă să păstreze controlul asupra principalei căi de acces.

1 mai 2023 - Ucraina susține că a alungat forțele rusești de pe unele poziții din Bahmut, pe fondul unor lupte crâncene.

10 mai 2023 - Comandantul forțelor terestre ale Ucrainei afirmă că unitățile rusești din unele părți ale Bahmut s-au retras cu până la 2 km.

19 mai 2023 - Ucraina susține că a respins atacurile forțelor rusești care încercau să recucerească teritorii din jurul Bahmut. Prigojin spune că "luptele grele și sângeroase" continuă și că oamenii săi sunt aproape de a captura complet Bahmut.

20 mai 2023 - Prigojin anunță că gruparea Wagner a finalizat capturarea Bahmut. Ucraina spune în schimb că situația de acolo este critică, trupele sale apărând încă partea de sud-vest a orașului.

Armata ucraineană a format la Bahmut un semicerc şi continuă să mențină controlul asupra unei părți a orașului – a anunţat, duminică, 21 mai, ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar. Potrivit acesteia, ruşii nu au putut să încercuiască Bahmutul și au pierdut o parte din „înălțimile dominante” din jurul orașului.

Între timp, militarii ucraineni continuă să avanseze în suburbii de-a lungul flancurilor, ceea ce face dificilă rămânerea trupelor ruse în Bahmut.

Trupele noastre au luat orașul într-un semicerc, ceea ce ne oferă posibilitatea de a distruge inamicul. Prin urmare, inamicul, în acea parte a orașului pe care o controlează, trebuie să se apere”, a explicat Maliar. Potrivit acesteia, la Bahmut, Forțele Armate ale Ucrainei continuă să mențină controlul asupra instalațiilor industriale și de infrastructură și asupra sectorului privat din cartierul „Litak”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…