Batalioanele NATO desfășurate în Europa de Est, pregătite să descurajeze și, la nevoie, să răspundă unei agresiuni a Rusiei

Batalioanele NATO desfășurate în Europa de Est, pregătite să descurajeze și, la nevoie, să răspundă unei agresiuni a Rusiei

Cele patru batalioane desfășurate de NATO în țările baltice și în Polonia pentru a întări apărarea Europei de Est 'vor răspunde imediat oricărei agresiuni' din partea Rusiei, subliniază o declarație comună semnată joi, în marja unei reuniuni NATO la Bruxelles, de miniștrii apărării ai statelor care asigură comanda batalioanelor și ai țărilor unde sunt găzduite acestea, transmite AFP.

Desfășurarea acestor batalioane a fost stabilită de liderii statelor aliate cu ocazia summitului de la Varșovia din iulie 2016, în cadrul unei ample consolidări a apărării colective decise după anexarea Crimeii de către Rusia și după ofensiva rebelilor separatiști proruși în estul Ucrainei în 2014.

Aceste batalioane constituie 'un răspuns direct la acțiunile agresive ale Rusiei, inclusiv activități militare provocatoare la periferia teritoriului NATO, care au redus stabilitatea și securitatea, au mărit imprevizibilitatea și au modificat mediul de securitate', subliniază în declarația comună miniștrii apărării din Marea Britanie, SUA, Canada, Germania, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia.

Aceștia dau asigurări că desfășurarea batalioanelor în această primăvară este 'o demonstrație clară și fără echivoc a solidarității și determinării' statelor NATO, precum și a 'capacității lor de a apăra populația și teritoriul' Alianței.

'Cele patru batalioane multinaționale cu grad înalt de flexibilitate și interoperabilitate sunt pregătite și în măsură să descurajeze și, la nevoie, să răspundă imediat unei agresiuni, împreună cu forțele naționale', adaugă comunicatul.

Textul subliniază totodată necesitatea de a continua 'un dialog' și 'un angajament' cu Rusia, 'cu scopul de a căuta transparența reciprocă și o reducere a riscurilor' vreunui incident militar.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”