Militarii americani sunt într-o misiune de rotaţie de nouă luni în cadrul operaţiunii „Atlantic Resolve”, care a fost declanşată ca un răspuns la acţiunile agresive ale Rusiei, în principal a agresiunii din Crimeea.
„Militari noştri sunt gata să reconfirme alianţa şi angajamentul nostru faţă de aliaţii şi partenerii noştri din NATO!”, se precizează într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Batalionului 3-1 Elicoptere de Asalt.
Unitatea este echipată cu aproximativ 30 de elicoptere UH-60M Blackhawk. Aparatele sunt concepute pentru o plajă largă de operaţiuni, de la sprijin aerian pentru operaţiuni la sol, la operaţii speciale, search and rescue, MEDEVAC (evacuare medicală) sau atac la sol (echipat cu diverse sisteme de armament). Sunt foarte apreciate de militari pentru că echipajul şi luptătorii sau pasagerii sunt protejaţi o podea blindată cu care sunt dotate.
Un elicopter Black Hawk costă de la 12 milioane dolari, în varianta de bază, până la 25 milioane dolari. Preţul maxim include şi echipamente de luptă suplimentare, mentenanţă sau pregătirea piloţilor.

Elicopterele de luptă americane vor zbura în jurul Bucureştiului, Sibiului şi municipiului Satu Mare

Printr-un comunicat publicat vineri, Comandamentul U.S. Army Europe and Africa arată că, în perioada 12-16 martie, aproximativ 10 elicoptere vor pleca de la Mihail Kogălniceanu către unele zone de antrenament din Letonia.
„În aceste date, locuitorii din regiunea din jurul Bucureştiului, Sibiului şi municipiului Satu Mare pot vedea o mare formaţie de elicoptere. Zborurile sunt programate să aibă loc între orele 08:00 şi 18:00. Vor respecta procedurile standard de reducere a zgomotului”, anunţă U.S. Army Europe and Africa în comunicat.