Batalionul rusesc „Vostok” a rupt tăcerea radio pentru a anunța că a pierdut satul-cheie Urojaine, din axa de înaintare spre Melitopol și Berdiansk

Batalionul rusesc „Vostok” a rupt tăcerea radio pentru a anunța că a pierdut satul-cheie Urojaine, din axa de înaintare spre Melitopol și Berdiansk

Batalionul rusesc „Vostok” a rupt tăcerea radio pentru a anunța că a pierdut satul-cheie Urojaine, din axa de înaintare spre Melitopol și Berdiansk. Trupele lui Putin s-au repliat pe a doua și pe a treia centură de fortificații din „linia Surovikin”, dar presiunea exercitată de ucraineni rămâne formidabilă și supraviețuitorii anunță că „situația acestor poziții se poate schimba dramatic, iar voi (comandamentul rusesc – n. red.) trebuie să fiți pregătiți pentru asta”.

Cazul Urojaine este unul special. Ucrainenii au reușit în perioada 8-10 august să traverseze câmpurile de mine din jurul acestei localități strategice din prima centură de fortificații a „liniei Surovikin”, astfel că s-a format o „căldare” în care era prins batalionul Vostok, care apăra Urojaine.

Au urmat câteva zile de lupte feroce, în final rușii încercând să scape prin îngusta gâtuire care le mai rămăsese la dispoziție. Ucrainenii i-au atacat cu tot ce au avut la îndemână și a rezultat un masacru teribil. Puțini supraviețuitori au reușit să se replieze în următoarele linii de fortificații.

Pierderi neobișnuit de mari chiar și pentru comandamentul armatei ruse, care nu ține cont de astfel de lucruri

Luni după-amiază, membri ai batalionului Vostok au scris pe canalul de Telegram al unității: „Din tăcerea noastră, probabil că ați înțeles deja că situația e complicată. Ne-am odihnit și nu ne grăbim să admitem că am fost înfrânți la Urojainoie – luăm toate măsurile ca să redresăm situația. Cerul e saturat de drone, obuze, fum și explozii: o scurtă pauză noaptea – și pe urmă totul reîncepe. Pentru orice eventualitate, deja angajăm flancurile – ne pregătim să schimbăm direcția. Acele poziții care erau în adâncimea defensivei noastre și care erau considerate al doilea și al treilea eșalon – în cazul că inamicul vine pe flancurile noastre, acelea vor deveni linia de contact. Obișnuiam să le considerăm mai calme și să trimitem acolo personal mai puțin pregătit, cum ar fi oameni mai în vârstă, în convalescență, care abia reveniseră din spital… Acum statutul acestor poziții s-a schimbat dramatic și trebuie să fiți pregătiți pentru asta”.

Retragerea rușilor din Urojaine s-a făcut haotic și precipitat, cel mai adesea pe jos și sub focul artileriei ucrainene. Vehiculele blindate au fost lovite cu drone și chiar cu muniție cu framentare, pierderile de personal fiind absolut teribile, după cum relevă numeroase înregistrări video făcute de ucraineni cu dronele.

Bloggerul militar care postează pe Twitter sub pseudonimul Tendar, cu 286.400 de urmăritori, a scris luni seara că „Forțele ucrainene au eliberat în totalitate Urojaine. Chiar și pentru standardele rusești (scăzute), această bătălie a fost neobișnuit de sângeroasă și costisitoare pentru invadatori. Localitatea a fost izolată de armata ucraineană din trei părți, lăsând doar o cale îngustă în sud pentru aprovizionare, întăriri și, în final, evadare. Această cale a devenit un binevenit punct de control pentru artileria ucraineană, transformând-o pentru mulți ruși într-o autostradă spre Iad”.

Miza bătăliei: dacă se trece de ultima centură a fortificațiilor, drumul spre țărmul Mării Azov rămâne aproape liber

Miza acestei bătălii e foarte simplă. Rușii și-au petrecut ultimul an fortificând masiv sudul ocupat al Ucrainei. Această centură de tranșee protejate de imense câmpuri minate, șanțuri antitanc și dinți de dragon (colțuri de beton antitanc) este structurată pe trei rânduri și are numele generic de „linia Surovikin”, după numele generalului rus care a ordonat să fie construită.
Dacă ucrainenii trec de această centură de fortificații, între ei și Marea Azov nu mai rămân decât slabe poziții de apărare. Străpungerea „liniei Surovikin” ar face ca șansele de reușită ale contraofensivei începute pe 4 iunie să crească exponențial.

În acest moment, ucrainenii au trecut de prima din cele trei centuri de fortificații și, în unele locuri, chiar și de a doua. Atât Kievul, cât și Moscova știu că se apropie momentul crucial al bătăliei, scrie ziaristii.com .


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”