Bazele și aeronavele SUA din Pacific sunt extrem de vulnerabile la barajele de rachete chineze, avertizează congresmanii americani

Bazele și aeronavele SUA din Pacific sunt extrem de vulnerabile la barajele de rachete chineze, avertizează congresmanii americani

Bazele și aeronavele americane din Pacific se confruntă cu o amenințare intensă din partea rachetelor chineze, iar Pentagonul nu face suficient pentru a contracara această provocare, potrivit congresmanilor americani, scrie Ziare.com .

Într-o scrisoare adresată, miercuri, 8 mai, secretarului Forțelor Aeriene Frank Kendall și secretarului Marinei Carlos Del Toro, 13 membri ai Congresului au evidențiat vulnerabilități flagrante din regiunea Pacificului și au cerut „schimbări imediate”.

„Suntem îngrijorați de lipsa alarmantă de urgență a Departamentului Apărării în adoptarea unor astfel de măsuri defensive”, au scris acești congresmanii referindu-se la nevoia de mai multe apărări pasive, cum ar fi adăposturile întărite pentru avioane și dispersarea forțelor.

Scrisoarea prezintă o imagine îngrozitoare: China are o forță de rachete formidabilă, amenințătoare, cu un număr în creștere de rachete balistice și lansatoare, o rază semnificativă și o capacitate de a copleși potențial apărarea SUA în Pacific.

„Cu actualele sale capacități de lovitură China poate ataca toate bazele americane din regiune, de la Okinawa până în teritoriile americane Guam și Commonwealth-ul Insulelor Mariane de Nord”.

Iar consecințele acestui fapt sunt grave într-un potențial conflict, imobilizând mijloacele aeriene și împiedicând capacitatea forțelor americane și a aliaților săi de a răspunde unui război major în Pacific, spun aleșii SUA.

În scrisoare, ei notează că multe dintre bazele americane din Pacific rămân neîntărite, lăsând aeronavele și activele vulnerabile la loviturile cu rachete.

Avioanele militare sunt expuse pe aerodromuri și ușor detectabile și identificabile și, în timp ce sistemele de apărare active, cum ar fi sistemele de apărare anti-aeriană și antirachetă, sunt desfășurate, cantitatea mare de rachete chineze capabile să fie trase înseamnă că bazele trebuie să aibă, de asemenea, apărare pasivă și capacități suficiente pentru a aduce SUA înapoi în luptă după o lovitură. Acestea soluții ar putea varia de la adăposturi întărite și buncăre subterane până la capacități de reparare rapidă a pistelor.

Congresmanii au remarcat că niciun proiect de consolidare a bazelor din Pacific nu a făcut parte din bugetul anului fiscal 2024 și au subliniat, de asemenea, proiectele nefinanțate din regiune care „reflectează o lipsă profundă de seriozitate în consolidarea bazelor americane cele mai apropiate de China și, prin urmare, cele mai vulnerabile la atacurile chineze."


Citește și:

populare
astăzi

1 Imagini care dau fiori cu podul unde a deraiat trenul internaţional IRN 347(Dacia Wien Hauptbahnhof - Bucureşti Nord)

2 „Doar în Africa am mai văzut așa ceva” / Codin Maticiuc, șocat de camera în care a stat într-un hotel din Costinești

3 Cică Orban va primi de la UE ce-a semănat...

4 VIDEO Avalanșă de porcării pe scena festivalului co-fondat de influencerul Selly

5 Imagini istorice din anii '70 / De frica rușilor, Transfăgărăşanul a fost construit în doar patru ani