Biroul Electoral Central a amânat pentru miercuri analizarea sesizărilor formulate de PSD privind renumărarea voturilor din Sectorul 1 din Bucureşti sau anularea alegerilor, au declarat surse din cadrul BEC pentru G4Media.ro.

PSD susține că Tudorache a câștigat, deși a obținut potrivit numărătorii sale paralele 35 de mii de voturi, iar Armand a luat 36 de mii de voturi.

Potrivit primei sesizări depuse la BEC, marți 29 septembrie la ora 00:00, deci după expirarea termenului legal de depunere a sesizărilor, PSD solicită anularea alegerilor sau renumărarea voturilor pentru următoarele motive:

  • Înscrieri fictive în listele suplimentare și înscrierea unui număr anormal de mare de persoane
  • Numărarea voturilor și înregistrarea rezultatelor intenționat incorectă
  • Falsificarea proceselor verbale

Cea de-a doua solicitare a fost depusă de PSD la BEC, tot marți 29 septembrie, dar la ora 00:05, cu cinci minute după expirarea termenului legal, iar o a treia solicitare a fost depusă la ora 00:09.

”Un prim motiv care a afectat în mod serios procesul electoral este acela că un număr de 1.967 de persoane au votat pe liste suplimentare în cele 161 de secții de votare centralizate pe website-ul roaep.ro. În acest sens, menționăm că Alianța USR PLUS a desfășurat o campanie agresivă în media on-line care a coincis în mod foarte suspect cu perioada campaniei electorale prin care cetățenii au fost instigați pe toată perioada derulării campaniei elctorale să-și facă viză de flotant în sectorul 1 București în scop pur electoral, eludându-se astfel dispozițiile imperative ale legii”, susține PSD în solicitarea adresată BEC.

Mai mult, social democrații par a avea și o problemă de matematică elementară: deși arată că, potrivit numărătorii lor paralele, Tudorache a obținut 35.455 de voturi, iar Armand a obținut 36.577 de voturi, ei spun că mai multe voturi în plus a avut candidatul lor.

”Reprezentanții PSD din birourile electorale ale secțiilor de votare au constatat o serie de neconcordanțe între evidențele noastre și numărarea paralelă efectuată de reprezentanții noștri și datele consemnate în procesele verbale privind consemnarea rezultatelor votării întocmite de către președinții secțiilor de votare, motiv pentru care reprezentanții noștri au și refuzat să semneze procesele verbale. În acest sens, menționăm că, din numărătoarea efectuată de PSD rezultă:

  • Un număr de 35.455 voturi valabil exprimate pentru candidatul PSD, dl. Dan Tudorache
  • Un număr de 36.577 voturi valabil exprimate pentru candidatul USR PLUS, Clotilde Armand
  • Un număr de 3.940 voturi nule

Rezultă astfel că, potrivit numărătorii paralele efectuate de către PSD, candidatul nostru are un avans de 1.122 de voturi valabil exprimate față de candidatul USR PLUS”, se arată în solicitarea PSD.

Candidatul PSD la Primăria Sectorului 1, Dan Tudorache, primarul în funcţie, a anunţat marţi că a solicitat Biroului Electoral Central renumărarea voturilor de la scrutinul de duminică. Tudorache i-a acuzat pe reprezentanţii USR că ar crea presiune asupra Biroului electoral de sector.

La rândul său, europarlamentarul Clotilde Armand, candidat susţinut de PNL şi USR PLUS la Primăria Sectorului 1, a anunţat că va solicita Parchetului General să preia ancheta despre situaţia de la Biroul Electoral al Sectorului 1.

După numărarea a 95,55% dintre voturile din Sectorul 1, Clotilde Armand se menţine pe primul loc la alegerile locale cu 41,02% din voturi, la diferenţă mică, de doar 1,23%, față de candidatul PSD, Daniel Tudorache, care are 39,79%.

Mai exact, din situația centralizată până la ora transmiterii acestei știri, Clotilde Armand a obținut 35.701 voturi, în vreme ce Dan Tudorache are 34.628 de voturi.