Beijingul își clarifică poziția cu privire la frontieră: India a încălcat suveranitatea teritorială a Chinei

Beijingul și-a prezentat oficial miercuri poziția privind incursiunea Indiei pe teritoriul chinez, în regiuna himalayană, informează Xinhua. O declarație a purtătorului de cuvânt al ministerului chinez de externe, Geng Shuang, afirmă că India "a încălcat grav" integritatea teritorială a Chinei și prezintă "amenințări serioase" la adresa păcii și stabilității regionale.

Peste 270 de militari indieni au trecut frontiera chino-indiană pe 18 iunie în sectorul Sikkim și au blocat lucrări de construcție rutieră efectuate de China. La sfârșitul lui iulie, peste 40 de militari și un utilaj greu din India se aflau în continuare pe teritoriul chinez.

De la momentul incidentului, Beijingul s-a adresat Indiei și a cerut retragerea imediată a trupelor.

Frontiera dintre India și China în Sikkim este stabilită prin convenția referitoare la Sikkim și Tibet încheiată în 1890 de China și Imperiul Britanic și este recunoscută atât de guvernul de la Beijing, cât și de cel de la New Delhi și protejată prin legislația internațională, reamintește Xinhua. Potrivit convenției, zona unde a avut loc incidentul este indiscutabil un teritoriu chinez. Încălcarea frontierei este "un incident foarte grav", arată documentul citat al ministerului de externe chinez.

India acuză "implicațiile grave de securitate" ale construcției de drumuri, dar acest punct de vedere și tentativa de a emite pretenții teritoriale în numele Bhutanului nu au nicio bază de facto sau legală, susține MAE de la Beijing. China construiește drumuri numai pe propriul teritoriu și ca o dovadă de bunăvoință a informat complet India despre toate procedurile legate de această activitate. Ca buni vecini, China și Bhutanul au avut mai multe runde de dialog privind frontiera, iar India nu are niciun drept să se amestece sau să împiedice aceste discuții.

China își va apăra suveranitatea teritorială, respectând principiile dreptului internațional și regulile elementare ale relațiilor internaționale. "Justiția va triumfa", a arătat Geng.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 VIDEO Studiu / Priviți cum se răspândește virusul COVID de la un simplu tușit ori strănut. Particulele de aeros…

recomandări

Te ia DNA: Mitu Augustin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Reîncepe 'Dosarele X'! Iată trailerul