Beijingul "nu are nevoie de sfaturi" în dosarul protestelor din Hong Kong (Trump)

China "nu are nevoie de sfaturi" în dosarul protestelor din Hong Kong, a declarat joi preşedintele american Donald Trump, la aproape două luni de la începutul tensiunilor din teritoriul chinez, relatează AFP.

"Nu au nevoie de sfaturi", a declarat liderul de la Casa Albă, după ce armata chineză a difuzat o înregistrare video în care îi avertizează pe protestatarii din fosta colonie britanică, retrocedată Chinei în 1997.

"Este între Hong Kong şi China, pentru că Hong Kong face parte din China", a spus preşedintele american, care tocmai a relansat războiul comercial împotriva Beijingului anunţându-şi intenţia de a impune taxe vamale suplimentare pe toate importurile din China.

Hong Kong, care beneficiază de o anumită autonomie potrivit principiului "o ţară, două sisteme", este teatrul unei mişcări de protest de mare amploare de la începutul lui iunie, în urma manifestaţiilor colosale împotriva unui proiect de lege care ar fi autorizat extrădările în China continentală.

Relativ discretă de la începutul protestelor, uneori violente, garnizoana Armatei populare de eliberare din Hong Kong, a lansat miercuri un avertisment către protestatari, comandantul său descriind violenţele drept "absolut intolerabile".

Aceste avertismente au intervenit chiar în ziua în care zeci de persoane au fost prezentate justiţiei, acuzate că au participat la "revolte" în weekendul trecut.

Proiectul de lege care autorizează extrădările către China continentală a fost retras, dar mişcarea de contestare s-a transformat într-una de respingere a influenţei Beijingului, acuzat că ar sufoca libertăţile acestui teritoriu, în principiu garantate în termenii acordului de retrocedare semnat cu Londra.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 „Revoluționarul” Nicolicea, indemnizație de 1.800 de lei. Veteran de război, 560 lei pe lună

4 Hoții României! Curtea de Conturi și AEP îngroapă PSD! Plăți fără documente și semnătură, sume publice și priv…

5 PNL a devansat Alianţa USR-PLUS în Bucureşti. PSD, spre prăpastie

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing