Belarus. Bloggerul Roman Protasevici, grațiat de Lukașenko la doar câteva zile de la condamnare

Belarus. Bloggerul Roman Protasevici, grațiat de Lukașenko la doar câteva zile de la condamnare

Bloggerul belarus Roman Protasevici, arestat în 2021 de regimul Lukașenko după deturnarea unui zbor al companiei aeriene Ryanair, a fost graţiat luni, relatează Reuters, citând agenția de presă Belta.

Roman Protasevici FOTO Arhivă

„Tocmai am semnat documentele relevante care spun că am fost graţiat. Este, bineînţeles, o veste bună”, a declarat Protasevici, cita de Belta.

Actul de grațiere survine, în mod surprinzător, la doar trei săptămâni după ce tânărul jurnalist belarus fusese condamnat la opt ani de închisoare pentru instigare la terorism, organizarea de tulburări în masă şi defăimarea despotului Aleksandr Lukaşenko.

Roman Protasevici, în vârstă de 28 de ani, a lucrat ca jurnalist la site-ul de ştiri Nexta, care a acoperit pe larg despre protestele în masă anti-Lukașenko desfășurate în Belarus după alegerile prezidenţiale din vara anului 2020 despre care opoziţia şi guvernele occidentale au spus că au fost falsificate.

În urma campaniei de reprimare din jurul alegerilor, principalele figuri de opoziţie fie au ajuns la închisoare, fie au fugit în exil, notează Reuters, potrivit Agerpres .

Fondatorul Nexta, Stsiapan Putsila, şi fostul editor Yan Rudik au fost condamnaţi în lipsă de aceeaşi instanţă la 20, respectiv 19 ani de închisoare. Regimul Lukașeko a declarat anul trecut Nexta drept „organizaţie teroristă”.

Circumstanţele arestării lui Roman Protasevici, în mai 2021, au atras reacţii de condamnare la nivel internaţional şi au determinat Uniunea Europeană să îl sancţioneze pe Aleksandr Lukaşenko.

După arestare, Protasevici a fost arătat la televiziunea publică mărturisind în lacrimi implicarea în protestele antiguvernamentale şi într-un plan de răsturnare a regimului Lukaşenko.

Opoziţia belarusă din exil a atras atenția că mărturisirile erau false şi au fost obţinute sub constrângere.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...