Belarus: Opozanta Maria Kolesnikova a anunţat fondarea unui nou partid

Belarus: Opozanta Maria Kolesnikova a anunţat fondarea unui nou partid

Politiciana de opoziţie belarusă Maria Kolesnikova a anunţat marţi că a fondat un nou partid, care va încerca să promoveze reformele economice, politice şi sociale în Belarus, transmite dpa.

Noua formaţiune, numită Vmeste ('Împreună'), îşi propune să ofere o platformă pentru cei care doresc o schimbare, a declarat Kolesnikova.

Maria Kolesnikova (38 de ani) este fosta şefă de campanie a lui Viktor Babariko, un candidat din opoziţie care a fost întemniţat înaintea alegerilor prezidenţiale din 9 august. Ea a devenit una dintre cele mai cunoscute personaje de la începutul mişcării de contestare împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

''În ultimele trei luni, am realizat împreună mai mult decât în ultimii 26 de ani. Împreună am luptat şi vom continua să luptăm pentru libertate şi pentru viitorul nostru'', a spus Kolesnikova într-un mesaj video difuzat luni seară.

În mesajul respectiv apare şi Viktor Babariko înainte de a fi plasat în detenţie. El afirmă că activitatea de opoziţie trebuie dusă la un nou nivel, cea mai stringentă sarcină fiind modificarea Constituţiei.

Noul partid activează separat de Consiliul de Coordonare care a fost creat recent de reprezentanţi ai societăţii civile din Belarus pentru a sprijini tranziţia de putere în această ţară.

Mişcarea prodemocratică cere demisia lui Lukaşenko, eliberarea tuturor deţinuţilor politici şi organizarea unor alegeri libere şi corecte.

Partidul Vmeste intenţionează să îşi asume responsabilitatea pentru construirea unei noi societăţi şi este necesar pentru a reacţiona la actualele provocări şi pentru a oferi un cadru politic membrilor angajaţi ai opiniei publice, a susţinut Kolesnikova.

Luni, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a evocat ideea unui referendum constituţional pentru a calma ampla mişcare de contestare ce are loc în Belarus de trei săptămâni, fără a face alte precizări privind modalităţile de desfăşurare, calendarul sau conţinutul consultării populare.

''Aş vrea ca aceste schimbări să ducă la progresul societăţii noastre. Vom insista pe aceste schimbări şi vom propune aceste schimbări poporului nostru'', a declarat liderul belarus într-o şedinţă de lucru. El nu a oferit niciun detaliu concret asupra acestui proiect de revizuire a Constituţiei, pe care Moscova l-a calificat drept o pistă promiţătoare pentru ieşirea din criză.

Referitor la acest anunţ, Maria Kolesnikova a spus că ''Lukaşenko minte şi manipulează aşa cum a făcut timp de 26 de ani''.

Analiştii politici nu se aşteaptă ca Aleksandr Lukaşenko să renunţe în mod real la o parte din actuala putere.

În Belarus au loc proteste cotidiene după alegerile prezidenţiale din 9 august, despre care opoziţia este convinsă că au fost fraudate pentru a-i asigura lui Lukaşenko al şaselea mandat consecutiv.

Refugiată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia, care s-a plasat pe poziţia secundă conform rezultatelor oficiale ale scrutinului, intenţionează să facă lobby pentru a obţine sprijin din partea ONU şi a Consiliului Europei, în vederea unei tranziţii paşnice a puterii în Belarus.

Potrivit reprezentanţilor săi, Tihanovskaia se va adresa membrilor Consiliului de Securitate al ONU în 4 septembrie şi Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în 8 septembrie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale