Belarus recheamă ambasadorul din Regatul Unit

Belarus recheamă ambasadorul din Regatul Unit

"S-a luat decizia de a reduce reprezentarea ţării noastre la Londra la nivelul de însărcinat cu afaceri", a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Belarus, Anatoli Glaz, citat de agenţia Belta.

Această măsură este un răspuns "la o serie întreagă de demersuri neprieteneşti ale Regatului Unit, menite să provoace în mod sistematic un prejudiciu maxim posibil cetăţenilor şi persoanelor juridice din Belarus", a indicat reprezentantul diplomaţiei de la Minsk.

Potrivit lui Glaz, retragerea ambasadorului belarus nu înseamnă închiderea canalelor de dialog dintre Minsk şi Londra, căci "prezenţa diplomatică va fi restabilită după ce politicieni responsabili vor ajunge în guvernul britanic".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe belarus a enumerat mai multe "acţiuni neprieteneşti" ale Londrei, inclusiv sancţiunile împotriva oamenilor de afaceri belaruşi, economiei şi sistemului financiar al ţării, limitările impuse media belaruse şi interzicerea zborurilor Belavia, compania aeriană din Belarus.

În plus, el a criticat refuzul acordării de vize parlamentarilor din Belarus pentru participarea acestora la Adunarea Parlamentară a OSCE şi "alte măsuri restrictive suplimentare care nu permit un dialog deplin în stadiul actual".

Londra a impus diferite sancţiuni Minskului, mai întâi pentru alegerile prezidenţiale din 2020, în care Aleksandr Lukaşenko a fost declarat învingător şi care sunt calificate drept frauduloase de către Occident, iar, mai recent, pentru sprijinul său acordat campaniei militare ruse în Ucraina.

Printre cele mai recente restricţii se numără interzicerea exporturilor către Belarus de "produse petroliere rafinate; componente de tehnologie avansată, cum ar fi cele utilizate la calculatoare cuantice, precum şi articole de lux, cum ar fi opere de artă şi genţi de designer".

În acelaşi timp, au fost interzise importurile de "fier şi de oţel din Belarus".

De asemenea, guvernul britanic a restricţionat accesul Belarusului la sectorul său de servicii financiare, conform agenţiei de presă citate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Foarte interesante amănunte...

5 Cuvintele sunt de prisos...