Belgia face un pas înapoi: sprijină aderarea României la Schengen. Precizările au loc după o declarația controversată

Belgia face un pas înapoi: sprijină aderarea României la Schengen. Precizările au loc după o declarația controversată

Ministra Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a distribuit, marți, pe X, mesajul publicat de secretarul de stat belgian pentru migrație, Nicole de Moor, cea care a afirmat că statul său continuă să sprijine România pe tema Schengen, după ce anterior spusese că spațiul trebuie reformat, nu extins.

Spațiul Schengen pare să fie încă departe de România FOTO Shutterstock

Nu a existat nicio schimbare în ceea ce privește poziția Belgiei față de aderarea României și Bulgariei la Schengen. Ambele țări sunt parteneri esențiali în abordarea viitoarelor provocări ale Uniunii Europene”, a transmis de Moor, după declarația de dinainte de Consiliul JAI.

Luminița Odobescu a ținut să mulțumească Belgiei pentru „sprijinul constant în privința aderării la Schengen ”. Reacția lui de Moor a venit după ce tot ea a dat o declarație controversată. „Bineînţeles, discutăm despre extinderea Schengen în viitor, dar mai întâi trebuie să reformăm sistemul însuşi, iar Europa trebuie şi ea să fie pregătită”, a afirmat reprezentanta Belgiei, întrebată dacă ea nu consideră oportună extindere acum.

Într-un interviu dat Agerpres la Bruxelles, eurodeputatul Victor Negrescu, a cerut MAE să vină repede cu clarificări după ce secretarul de stat belgian pentru migraţie, Nicole de Moor, a părut să condiţioneze extinderea viitoare a Schengen de reformarea sistemului.

Solicitare rapidă de clarificări

Au fost contacte succesive între România şi Belgia şi, din toate acele contacte, ni s-au dat garanţii ferme că acest stat sprijină ţara noastră. Sper să fie doar o poziţie personală, însă trebuie să clarificăm rapid acest lucru şi trebuie să clarificăm poziţiile tuturor statelor membre în perspectiva unui eventual vot privind aderarea României la spaţiul Schengen", a declarat Negrescu pe marginea reuniunii de marţi a miniştrilor de interne ai UE.

Eurodeputatul a precizat că, la reuniunea de marţi din cadrul Consiliului JAI, au existat „state care au dorit să ia cuvântul pentru a sprijini România, preşedinţia spaniolă, Germania, Franţa, partenerii noştri tradiţionali au fost vocali în această privinţă, însă nu am avut opiniile tuturor statelor membre".

Evitarea dezastrului

Social-democratul şi-a exprimat speranţa că România va reuşi cât mai curând posibil să afle poziţia curentă a tuturor statelor membre "pentru că nu putem să avem un consiliu extraordinar sau o decizie până la finalul anului fără să avem garanţii".

Eu sper să evităm dezastrul de anul trecut şi surpriza pe care am avut-o, când, se pare că de nicăieri, Austria a decis să se opună extinderii zonei de liberă circulaţie. Anul acesta trebuie să avem o altă abordare şi aici salut poziţia premierului României, Marcel Ciolacu, care a cerut explicit miniştrilor responsabili, ministrul de externe şi ministrul de interne, să verifice toate aceste informaţii până la ultimul detaliu", a mai spus Negrescu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat