Belgia: O statuie a regelui Leopold al II-lea, dată jos de pe soclu de activişti la Bruxelles

Belgia: O statuie a regelui Leopold al II-lea, dată jos de pe soclu de activişti la Bruxelles

O statuie a fostului rege al belgienilor Leopold al II-lea, figură controversată a trecutului colonial al ţării, a fost dată jos de pe soclu de activişti la Bruxelles în noaptea de joi spre vineri, a relatat radio-televiziunea belgiană RTBF, transmite Reuters.

Un jurnalist al acestei agenţii a găsit vineri soclul gol şi nici urmă a statuii regelui Leopold al II-lea, ce era amplasată în comuna Auderghem din Bruxelles.

Leopold al II-lea, rege al belgienilor între 1865-1909, a rămas în memorie mai ales pentru a fi colonizat Congo (actuala Republică Democratică Congo), aflat multă vreme în proprietatea sa privată.

În numele 'misiunii civilizatoare' a Belgiei în Congo, el a instituit un regim descris de istorici ca extrem de brutal, bazat pe exploatarea cauciucului prin munca forţată.

 

Foto: (c) Yves Herman / REUTERS


Statui ale monarhului ale cărui trupe au ucis şi mutilat milioane de oameni au devenit o ţintă a furiei şi subiect de dezbatere în Belgia, în contextul protestelor antirasiste ce au loc în multe ţări după moartea lui George Floyd, afro-americanul omorât de un poliţist alb la Minneapolis, în SUA.

 

Un număr de reprezentări ale lui Leopold al II-lea au fost vandalizate, fiind incendiate şi mânjite cu vopsea roşie.

Într-un incident separat, o statuie a regelui Baudouin - monarhul belgian cu a doua cea mai longevivă domnie, după Leopold al II-lea - a fost găsită mânjită cu vopsea roşie vineri, într-un parc din faţa Catedralei Sfântul Mihai şi Sfânta Gudula, la Bruxelles. Pe spate era scris cuvântul 'reparaţie'.

 


Foto: (c) Francois Lenoir / REUTERS


'Nu aşa procedăm în democraţie. Nu aşa aşezăm istoria pe cursul corect', a reacţionat primarul din Auderghem, Didier Gosuin, la RTBF. 'Din contră, acestea sunt gesturi care şochează, care paralizează, care creează tensiuni şi conflicte', a adăugat el.

Gosuin a mai spus că primăria din Auderghem a înlăturat, în urmă cu câteva zile, de pe un monument cuvintele care îi omagiu pe 'cei care au adus civilizaţia în Congo'.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

3 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

4 Proasta pusă de PNL pleacă din TVR cu scandal / Imbecila a sigilat biroul, de parcă ar fi de la mă-sa! / Cealaltă,…

5 Ro a rămas țara P.C.R. / Fiul cel mare al rectorului Tudorel Toader, un dobitoc, este unicul candidat pentru un …